Натискат посланика ни в САЩ да пуснем Скопие в Евросъюза

Северна Македония трябва да започне преговори с Европейския съюз до края на годината

Натискат посланика ни в САЩ да пуснем Скопие в Евросъюза | StandartNews.com

Двустранният спор между София и Скопие трябва да бъде разрешен, за да може Република Северна Македония да започне преговори с Европейския съюз до края на годината. Такова искане отправиха конгресмени от Комисията по външни работи на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ пред българския посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев, информира скопският телевизионен канал “Алсат М“, цитиран от "Фокус".

„Надяваме се, че ще оставите настрана различията и ще подкрепите пълната политическа интеграция на Северна Македония и Албания в Европейския съюз“, се казва в писмото на двупартийната конгресна група до посланик Тихомир Стойчев.

Въпреки факта, че Северна Македония и Албания са изпълнили условията за започване на преговори за присъединяване с Европейския съюз, се посочва в писмото, спорът между вашата страна и Северна Македония остава единствената пречка, която не позволява на Албания и Северна Македония да започнат тези преговори. Според тях по-нататъшното забавяне на напредъка на Скопие и Тирана към ЕС ще постави под съмнение усилията на западните лидери и ще отвори вратата за антизападно политическо влияние в региона, по-специално от Китай и Русия.

„Вярваме, че евентуалното членство на Северна Македония и Албания в ЕС е от решаващо значение за дългосрочния мир и стабилност в региона на Западните Балкани и за цялата трансатлантическа общност“, се казва в писмото на американските конгресмени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай