Путин се чу с Ердоган, какво се разбраха

Президентът на Турция отново се е обявил за "стабилно и справедливо" решаване на украинската криза по мирен път

Путин се чу с Ердоган, какво се разбраха | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е провел днес телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, по време на който двамата са обсъдили украинската криза и въпроси, свързани със създаването на т.нар. "зърнен коридор" за транспортиране на зърното по море, съобщи администрацията на турския лидер, цитирана от ТАСС и БТА.

"Президентът Ердоган проведе телефонен разговор с президента на Русия Путин. Обсъдена беше ситуацията в Сирия, ситуацията в Украйна в светлината на провежданата от Русия военна операция, създаването на сигурни коридори за износ на зърно през Черно море", се посочва в съобщението.

По думите на Ердоган "е настъпило време за действие за осъществяването на плана на ООН за създаване на сигурни коридори за експорт на зърно", се отбелязва в текста.

Президентът на Турция отново се е обявил за "стабилно и справедливо" решаване на украинската криза по мирен път - на масата на преговорите, посочва президентската администрация.

По думите му Турция, както и досега, е готова да положи усилия за съживяване на преговорния процес между Руската федерация и Украйна.

Ердоган също така е обърнал внимание на важността на продължаването на механизма за трансгранична хуманитарна помощ за Сирия.

В съобщение на пресслужбата на Кремъл по повод телефонния разговор между Путин и Ердоган се посочва, че "в навечерието на набелязаната за най-скоро време руско-турска среща на най-високо равнище лидерите разгледаха серия въпроси, представляващи взаимен интерес".

Акцент в разговорите е била темата за по-нататъшното активизиране на икономическото сътрудничество между двете страни, увеличаването на обема на търговията и използването на националните валути, както и продължаването без прекъсвания на доставките на руски енергоносители.

Двамата също така са обсъдили темата за решаването на сирийския въпрос с акцент върху важността на съвместната работа в тристранен формат (Русия-Иран-Турция) в рамките на процеса от Астана.

В края на разговора Путин е поздравил Ердоган и целия турски народ по повод празника Курбан Байрам, посочва още пресслужбата на Кремъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай