Нашенец признат за виновен в САЩ за детска порнография

49-годишният мъж е бил администратор на интернет сайт, генериращ порнографско съдържание

Нашенец признат за виновен в САЩ за детска порнография | StandartNews.com

Гражданин на България с инициали П.В. е признат за виновен от 12-членно федерално жури в щата Флорида, САЩ за това, че е участвал в престъпна група за рекламиране на визуални изображения на непълнолетни, показващи явно сексуално поведение, както и за тяхното разпространение, съобщиха от прокуратурата.

Според доказателствата, представени в процеса, 49-годишният мъж е бил администратор на интернет сайт, генериращ порнографско съдържание с участието на малолетни и непълнолетни лица. Предстои през април т.г. съдия от Федералния окръжен съд да се произнесе за размера на наказанието, което според местните закони е от 15 до 50 години затвор.

Българинът е задържан през ноември 2021 г. в България в хода на международна операция срещу разпространението на детска порнография с участието на Министерство на правосъдието на САЩ и Департамента по вътрешна сигурност на САЩ. По искане на американските власти той е екстрадиран в САЩ, където е разследван за извършените престъпления заедно с още петима души.

В хода на наказателния процес (на 19 януари 2023 г). във връзка с процесуалните действия, извършени на територията на България, и оказаната правна помощ е изслушан следователят от Национална следствена служба (НСлС) Чавдар Ангелов. От българска страна в разследването участва и Светослав Василев, ръководител на отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС.

В средата на ноември 2022 г., при акция на прокуратурата и МВР срещу разпространението на порнографски материали с участието на деца бяха задържани 13 души. Сред тях има пилот от гражданската авиация, IT специалисти, мотокарист, общ работник, шлосер, автомонтьор, оценител на недвижими имоти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай