Населват Детройт с бежанци от Сирия

Населват Детройт с бежанци от Сирия | StandartNews.com

САЩ трябва да приемат 50 000 сирийски бежанци и да ги настанят в Детройт, за да населят отново града, предлагат американски интелектуалци в съвместна статия, публикувана във в. "Ню Йорк таймс".

Сирийските бежанци са идеална общност, за да се постигне тази цел. Американците от арабски произход вече имат открояващо се и динамично присъствие в Детройт, посочва Дейвид Лейтин, преподавател по политически науки в университета в Станфорд в Калифорния, и Марк Джар, бивш президент на корпорацията за жилищно развитие на Ню Йорк. Те припомнят, че Детройт, който едно време бе мегаполис, днес е почти пуст. През лятото на 2013 г. градът обяви фалит, но тази година, след дълъг съдебен процес и преструктуриране на дълга от 18 млрд. долара, излезе от плана за фалит.

Детройт е историческа столица на американската автомобилна индустрия. Населението намаля от 1,9 млн. души през 1950 г. на около 700 000 днес. В града има и 70 000 изоставени сгради. От друга страна бежанците от войната в Сирия са все по-многобройни. Близо 1,8 млн. от тях са в Турция, а 600 000 в Йордания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай