НАСА с много специална поръчка за Илон Мъск

Той трябва да закара двама американски астронавти на повърхността на Луната

НАСА с много специална поръчка за Илон Мъск | StandartNews.com

Много специална поръчка възложи НАСА на Илон Мъск.

НАСА избра неговата компания SpaceX да разработи първия частен комерсиален апарат за спускане на двама американски астронавти на повърхността на Луната в рамките на програмата Артемида.

Общата сума на договора с фиксирана цена и етапи е 2,89 млрд. долара. Blue Origin на Джеф Безос, която си партнира с Lockheed Martin, Northrop Grumman и Draper, както и компанията Dynetics също участваха във финалния кръг на надпреварата.

Поне един от астронавтите ще остане в историята като първата жена, кацнала на Луната. Друга цел на програмата Артемида е кацането на първия астронавт от неевропейска човешка раса на лунната повърхност, отбелязва НАСА.

Мощната ракета Space Launch System ще изстреля четирима астронавти на борда на космическия кораб Орион при многодневното им пътуване в лунната орбита. Там двама членове от екипажа ще се прехвърлят в системата за кацане на SpaceX (HLS) за последния етап от пътуването си до лунната повърхност. След около седмица проучвания на повърхността на Луната, астронавтите ще се качат на спускаемия апарат за краткото си пътуване обратно в орбита – на борда на Орион, откъдето ще върнат на Земята.

„Тази важна стъпка поставя човечеството на устойчив път към изследването на Луната и ни подтиква да мислим за бъдещи мисии по-нататък в Слънчевата система, включително Марс”, заяви Кати Лудерс, ръководител на програмата за пилотирани мисии на НАСА, във връзка с договора със SpaceX.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай