Напрежение. Южна Корея с остро предупреждение към КНДР

Какво съобщи Сеул

Напрежение. Южна Корея с остро предупреждение към КНДР | StandartNews.com

Южнокорейската армия прибегна до предупредителни изстрели, за да отблъсне севернокорейски патрулен кораб, пресякъл спорната морска граница между двете страни, съобщи днес Сеул, цитиран от Франс прес.

Според изявление на обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея патрулният кораб е пресякъл вчера Северната гранична линия (известна с английското си название Northern Limit Line, NLL) близо до южнокорейския остров Пеньондо.

"Бързоходният катер на нашите военноморски сили изпрати предупредителни съобщения, стреля предупредително и незабавно отблъсна" патрулния катер, се посочва в изявлението, предаде БТА.

"Армията ни е подготвена да се справя с различни провокации и да поддържа решителна бойна позиция, следейки внимателно движенията на противника", подчертават военните.

На практика морската граница, която Пхенян не е признал официално, отдавна е зона на напрежение между двете Кореи. Двете страни технически са във война, тъй като Корейската война от 1950-1953 г. завършва с примирие, без да е подписан мирен договор.

При изпитания на въоръжение, извършени миналата година от Северна Корея, ракета падна южно от Северната гранична линия близо до южнокорейските териториални води - нещо, което се случва за първи път след края на войната.

В отговор Сеул изстреля три ракети, преустанови въздушното движение и предупреди жителите на островите в района да се скрият в бункери.

В последните месеци Северна Корея увеличи броя на оръжейните си изпитания и обяви ядрения си статут за "необратим", затваряйки вратата за всякакви преговори за разоръжаването й.

Южна Корея и САЩ засилиха военното сътрудничество и мащабните общи учения в района, а това разгневи Пхенян, който разглежда тези учения като "генерална репетиция" за нахлуване на негова територия или сваляне на режима му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай