Сряда,

Напрежение в Европа! Кой откри милиардите на Хитлер

От: Редактор -
5439
Напрежение в Европа! Кой откри милиардите на Хитлер
A
A
A

Съкровищата на Хитлер, плячкосани от цял свят, все още са в неизвестност. Те включват злато, скъпоценни камъни и произведения на изкуството, датиращо от древността до наши дни.

Тези дни експерти обнародваха карта на предполагаеми места, където ръководителят на Третия германски райх е наредил да бъде скрито имането, оценявано на милиони и милиарди долари.

Картата на съкровищата сочи още, че е възможно плячката да е била заровена от германските войски близо до село в Нидерландия. Историкът Гай Уолтърс, който се присъедини към търсачите на съкровища на място, коментира пред в . „Дейли мейл“, че очарованието на приказките за нацисткото злато вече е част от популярната култура на човечеството, уточнява „Телеграф“.

На 3 февруари 1945 г. американски и британски самолети изсипват хиляди тонове бомби над Берлин, причинявайки безчет жертви и разрушения. Въздушните удари сриват и сградата на Райхсбанк. Бетонът на трезора в подземията се оказва доста здрав и златото, банкнотите, валутните резерви и другите ценности остават непокътнати.

Въпреки това нацисткото ръководство заедно с президента на банката Валтер Функ решават да евакуират съкровището. Стотици милиони райхсмарки и 4 милиона долара са изнесени в чували. Златният резерв на държавата трябвало да бъде укрит в Тюрингия, в солните мини „Кайзерода“, на 300 километра от Берлин.

В условия на пълна секретност около 100 тона злато на стойност 200 милиона тогавашни долара, както и други ценности, са натоварени на камиони, които поемат към Тюрингия. Скривалището там е замислено като временно, но бързото напредване на руси и американци проваля плановете на националсоциалистите.

През април 1945 г., само дни преди Адолф Хитлер да се самоубие в своя бункер, настъпващите американски войски откриват злато на стойност 238 милиона долара в солната мина в Централна Германия. Освен златото от банката имало бижута, монети и скъпоценни камъни, откраднати от еврейските жертви на холокоста, загинали в концлагерите на смъртта.

Свидетели от онези години разказват, че след като си пробили път през стените на мината, войниците открили несметни богатства, натъпкани в повече от 7000 чувалчета. Те били нахвърляни напречно на 4-5 реда на височина до човешкия пояс. Инвентаризацията разкрива, че в нацистката пещера на Али Баба има 8000 кюлчета злато, британски златни лири, 20 сребърни кюлчета, девет чувала с ценни монети и 1300 кутии, натъпкани с райхсмарки. Като цяло е изчислено, че общата стойност на цялата плячка е повече от 520 милиона долара.

Според информации от онези години част от съкровищата са поели и към Полша със Златния влак на нацистите. Той е превозвал 300 тона от благородния метал в 24 вагона. Част от тях влизат в глух коловоз край град Валбжих, Югозападна Полша, водещ към тунел, който е взривен. Релсите към него са демонтирани, за да няма следи. Има десетки претърсвания от 1945 г. насам, без да е открита никаква следа от композицията.

Последният обрат в историята идва през 2015 г., когато двама мъже - германец и поляк - твърдят, че са я намерили. Пьотр Копер и Андреас Рихтер обясниха, че са използвали земен радар, за да намерят локомотива. А относно информацията разкриха, че са я получили от участник в тези събития, който решил да проговори на смъртния си одър. Нацистът е направил и скица на мястото.

„Да, знаем къде се намира, но не искаме да разкриваме локацията засегa. Има много голяма истерия около така наречения Златен влак. С напредването на съюзническите войски и Червената армия на Съветския съюз нацистите наистина използват влакове, за да превозят плячкосаните по време на войната богатства до Берлин. Tова се случва през зимата и пролетта на 45-а година.

През 2019 г. сензационно се появи дневник, за който се твърдеше, че е написан от офицер от СС, съдържащ твърдението, че 10 тона нацистко злато на стойност 200 милиона лири е скрито в двора на дворец от XVIII век в Полша. Имението близо до село Минковские е използвано като публичен дом от офицерите на СС по време на войната. Смяташе се, че златото е откраднато по заповед на шефа на СС - Хайнрих Химлер, и след това заровено в малка оранжерия в рамките на имота.

Иманярите започват да копаят активно през май 2021 г., но единственото нещо, което откриват, е немски щик и няколко знамена със свастики. През август група, наречена Фондация "Силезийски мост", получава разрешение да вдигне заровен контейнер. Според подозренията той съдържа т. нар. „Злато от Бреслау“, което изчезва от тамошния щаб на немците.

Следващия месец са открити германски монети, маркирани със свастики, което обнадеждава ловците на съкровища, че нацистите наистина са разпускали с леки момичета в двореца. В началото на 2023 г. обаче експерти поставиха под съмнение цялата история, като казаха, че са открили сигурни улики, че дневникът вероятно е „фалшификат“. 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com