Напрежение: Путин и Столтенберг се хванаха за гушите

Драмата с Украйна ескалира

Напрежение: Путин и Столтенберг се хванаха за гушите | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Русия ще бъде принудена да действа, ако НАТО пресече "червените линии" по кризата с Украйна, като заяви, че Москва ще разглежда разполагането на определени нападателни ракетни съоръжения на украинска територия като натискане на спусъка.

В речта си на инвестиционния форум в Москва Путин изрази надежда, че здравият разум ще надделее от всички страни, но иска НАТО да е наясно с притесненията на Русия за собствената ѝ сигурност, свързани с Украйна, съобщава „А Нюз“.

"Ако на територията на Украйна се появят някакви нападателни системи, времето за полет до Москва ще бъде 7-10 минути, а в случай на разполагане на хиперзвуково оръжие - пет минути. Само си представете", каза Путин. "Какво ще правим при такъв сценарий? Тогава ще трябва да направим нещо подобно по посока на тези, които ни заплашват по този начин. И можем да направим това още сега."

Путин заяви, че Русия съвсем скоро успешно е тествала нова хиперзвукова ракета с морско базиране, която ще бъде въведена в експлоатация в началото на новата година. Той каза, че тя има време за полет до Украйна от 5 минути при скорост девет пъти по-висока от скоростта на звука. Създаването на такива заплахи (в Украйна) поставя червени линии за нас. Но се надявам да не се стигне дотам. Надявам се, че ще надделее здравия разум, а също и отговорността както за нашите страни, така и за световната общност", каза Путин.

По-рано днес Съединените щати и Великобритания предупредиха Русия за всяка нова военна агресия срещу Украйна. Това се случи преди срещата на НАТО за обсъждането на въпроса за разполагането на войски от Русия в близост до южната ѝ съседка.

Русия отхвърли предположенията, че е готова да започне нападение срещу Украйна, като заяви, че това е с цел всяване на страх, и заяви, че придвижването на войските ѝ има чисто отбранителен характер.

Путин заяви, че Русия има основателни опасения.

"Руската федерация също изпитва известна загриженост от факта, че в близост до границите ѝ се провеждат мащабни учения, включително непланирани, какъвто беше случаят съвсем наскоро в Черно море, когато стратегически бомбардировачи летяха на 20 км от нашата граница. Става дума за оръжия с прецизно насочване, а може би дори и за ядрени оръжия", каза руският президент. 

"Русия ще плати "висока цена", ако използва сила срещу Украйна, а Западът вече е показал, че може да наложи икономически, финансови и политически санкции срещу Москва", заяви на свой ред генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Имаме различни възможности и през годините, в отговор на предишна употреба на военна сила от страна на Русия срещу Украйна, показахме, че можем да поддържаме тежки икономически и финансови санкции, политически санкции. А също така фактът, че увеличихме присъствието си тук, в региона, както в Черноморския регион, така и в Балтийския регион, във въздуха, по суша или по море, е пряка реакция на руското военно нахлуване в Украйна и незаконното анексиране на Крим", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай