Вторник,

Напрежение. Пригожин с ултиматум към Шойгу

От: Агенция Стандарт -
2147
Напрежение. Пригожин с ултиматум към Шойгу
A
A
A

Създателят на частната военна компания "Вагнер" обвини руската армия, че е избягала от позициите в Бахмут и оголила един от фланговете, който вагнеровците трябваше да покриват. "А снаряди наемниците така и не били получили", каза Евгений Пригожин и постави ултиматум на военното министерство на Русия, ако не му дадат муниции, да изтегли наемниците си от Бахмут.

"Получихме бойна заповед, в която се казваше, че ако напуснем позициите си, това ще бъде сметнато за държавна измяна. Това, на първо място, беше призив към нас. Но ако нямаме боеприпаси, тогава ще напуснем позициите си", се казва в съобщение на пресслужбата на Пригожин, с което сагата около евентуалното изтегляне на "Вагнер" от Бахмут продължава.

"Вместо да се бием, на нас постоянно ни въртят интриги. Имаме министерство на интригите вместо министерство на отбраната, така че армията ни бяга. Бяга, защото 72-ра бригада днес (9 май – бел. ред.) загуби три квадратни километра, на които ми загинаха около 500 души, защото беше стратегически плацдарм. А те просто избягаха", казва Пригожин в ново видео, информира actualno.com.

Според него, въпреки обещаните боеприпаси и назначаването на Сергей Суровикин, почти нищо не се е променило, още повече, че до Суровикин той почти нямал достъп, защото Суровикин постоянно бил "в съвещания". На наемниците му били дадени едва 10% от исканите боеприпаси.

"Бяхме измамени", казва Пригожин. Той твърди, че началникът на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов лично е намалил количеството оръжие, което са искали да отпуснат на "Вагнер".


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com