Напрежение между Гърция и Турция: Стрелят по пътнически кораб

Ето какви са обясненията от двете страни

Напрежение между Гърция и Турция: Стрелят по пътнически кораб | StandartNews.com

Турските власти съобщиха, че гръцката брегова охрана е стреляла по кораб в международни води, в северно Егейско море.

Случилото се бележи нова ескалация на напрежението между двете страни членки на НАТО, след като гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обвини съседна Турция в "тормоз", пише money.bg.

Накратко случката: Две гръцки лодки са открили огън по плаващ под флага на Коморските острови 93-метров пътнически кораб на име Anatolian. На плавателния съд имало 18 души персонал и няма ранени.

Според служител на гръцкото министерство на корабоплаването корабът не подавал никакви сигнали и от гръцката брегова охрана поискали той да спре, за да се качат на борда му за проверка. Капитанът отказал, заради което което бреговата охрана стреляла предупредително във въздуха, а не по кораба.

Напрежението между Гърция и Турция продължава да расте. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган засили критиките си заради нарастващото струпване на гръцка военна сила близо до турското крайбрежие. Ердоган не скрива раздразнението си и че Атина се радва на военна подкрепа от Запада.

От своя страна по време на Международния панаир в Солун гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че Гърция няма да отстъпи пред заплахите.

Мицотакис призова Турция да спре с "неисторическите си аргументи", като подчерта, че Гърция казва "не" на Ердоган и на заплахите на страната му.

"Тормоз - йок", обяви гръцкият премиер, използвайки турската дума "йок", с което искаше да подчертае, че на турската агресия трябва да се сложи край.

Гърция многократно е призовавала Турция да спре да поставя под съмнение нейния суверенитет над Додеканезите - група острови край турското крайбрежие, сред които Родос и Кос - които бяха отстъпени на Гърция от Италия след Втората световна война.

От турска страна настояват, че Атина трябва да спазва мирния договор от 1947 г., който позволява на Гърция да има на Додеканезите само малък контингент от войници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай