Напрежение. Кого включи Русия в списъка на неприятели

Каква е причината

Напрежение. Кого включи Русия в списъка на неприятели | StandartNews.com

Руското правителство включи Норвегия в списъка на чуждите държави, извършващи неприятелски действия, насочени срещу дипломатическите и консулските представителства на Русия зад граница, съобщи интернет страницата на министерския съвет, цитирана от ТАСС.

"Заповедта е приета в изпълнение на указа на президента на Руската федерация за прилагане на мерки на въздействие срещу неприятелските действия на чужди държави". Указът предполага ограничение до пълна забрана на възможността на неприятелските държави да назначават в посолства, консулства, представителства на държавни органи и държавни учреждения служители, които се намират на територията на Русия", се казва в изявление на правителството, предаде БТА.

Отбелязва се, че в утвърдения от правителството списък покрай назованите страни се упоменава и броят на физическите лица, намиращи се на територията на Русия, с които дипломатическите мисии на съответните неприятелски държави, техните консулства, представителства на държавни органи и учреждения могат да сключват трудови договори. "Съгласно новите разпореждания за Норвегия е определен лимит от 27 души", посочват от руското правителство.

Ройтерс припомня, че през април Норвегия експулсира 15 руски дипломати за предполагаем шпионаж, а в отговор на това Москва изгони 10 норвежки дипломати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай