Напрежение. Европосланик с предупреждение към РСМ

Посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гиър с интервю за Радио Свободна Европа

Напрежение. Европосланик с предупреждение към РСМ | StandartNews.com

"Преговорите са отворени и скринингът е започнал. Провеждането на следващата междуправителствена конференция зависи от споразумение между двете страни. Ако не направите конституционните поправки, преговорният процес вероятно ще спре и ще трябва да изчакате разрешаването на този въпрос."

Това изтъкна посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гиър в интервю за Радио Свободна Европа.

Конституционните промени предвиждат включването на българската общност в основния закон на страната, припомня БГНЕС.

„Когато скринингът приключи на този етап, преминаването към следващата точка изисква друга междуправителствена конференция. Разбира се, че е суверенно решение на РС Македония да промени Конституцията. Но какво ще стане, ако не продължи? Мисля, че най-вероятният сценарий ще бъде преговорният процес да спре дотук. Вие ще завършите скрининга, но провеждането на междуправителствената конференция и следващите стъпки ще изчакат решаването на този въпрос. Не защото трета страна наложи вето, а защото тази страна (РС Македония) реши да се оттегли от ангажимента, поет двустранно с България“, казва дипломатът.

Гиър припомни думите на европейските лидери, че „процесът на членство ще се проведе въз основа на европейски стандарти и европейски принципи. Лидерите стигнаха и по-далеч, като казаха, че тези въпросите с идентичността не могат да бъдат условия или определящи фактори в самия процес на членство. Фон дер Лайен пред парламента, по време на дебата там, също добави, че тълкуването на историята например са примери за неща, които не трябва да се включват”, каза Гиър.

„Вижте страните, които станаха членове. Испанците станаха ли по-малко испанци? Естонците, които са по-малка страна, станаха ли по-малко естонци? Малтийците от една още по-малка страна станаха ли по-малко малтийци? Очевидно не и няма причина тази страна (РС Македония) да поставя под съмнение своята идентичност, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай