Направиха найлонови торбички, разтворими във вода

Японската разработка ще помогне в борбата за намаляване на пластмасовите отпадъци в моретата и океаните

Направиха найлонови торбички, разтворими във вода | StandartNews.com

Японската корпорация „Mitsubishi Chemical” е разработила пластмасови пликове, които могат напълно да се разтворят в морска вода, съобщи японската обществена телевизия.

Торбичките са изработени от специален материал, който на пипане и по своята текстура не се различава от обикновения полиетилен. Той съдържа захарна тръстика. Според японската компания, такива пликове могат да се разложат напълно в морската вода в рамките на една година.

Разработката ще помогне в борбата за намаляване на пластмасовите отпадъци в моретата и океаните. В момента компанията подготвя масово производство на тези торби в сътрудничество с националните компании.

От 1 юли тази година във всички магазини в Япония трябва да се плаща за пластмасовите торби за покупки. Според японските власти, тази мярка трябва да помогне за съкращаване на обема на пластмасовите отпадъци в страната и по крайбрежието ѝ. Магазините са длъжни да предлагат на клиентите и безплатни пликове, изработени от биоразградими растителни влакна. Гражданите са призовани също да ходят за покупки със собствени чанти с цел намаляване на обема на използваните пластмасови пликове.

По данни на ООН, на Земята всеки ден се произвеждат около 300 милиона тона пластмасови отпадъци, като приблизително 8 милиона тона от тях попадат в Световния океан. Там той се превръща в микропластика, поглъщана от рибите, мекотелите и китовете, което вече е глобален проблем. Правителството на Япония разработва мерки, които до 2050 г. да изключат напълно възможността от територията на страната в океана да попаднат пластмасови отпадъци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай