Намериха откраднатия радиоактивен камион в Мексико

Намериха откраднатия радиоактивен камион в Мексико | StandartNews.com

Мексико Сити. Опасният радиоактивен медицински материал, взет когато камион бе откраднат в Мексико, е бил намерен, твърдят местните власти в Мексико, предаде Би Би Си. Материалът - кобалт-60 - е бил изваден от защитната обвивка, а след това изоставен наблизо.

В камиона се транспортираше изотопът кобалт-60 използван при лечение на рак с лъчетепария. Изотопът трябваше да бъде доставен в Националния център за ядрени изследвания на Мексико.

Машината беше открадната на 2 декември, в понеделник, в централната част на Мексико в района на границата на щатите Мексико и Идалго. Когато камионът бил открит, товарът му не бил там. Изотопът бил намерен малко по-късно на половин километър от камиона, извън контейнера, в който е бил съхраняван.

Според представители на Националната комисия за ядрена безопасност на Мексико, човекът, който е извадил изотопа от камиона, е изложен на смъртна опасност, тъй като радиоактивния материал може да нанесе непоправими щети на хората, които боравят с него необезопасени и са изложени на високи нива облъчване с радиация.

Властите не коментираха защо камионът е пътувал без ескорт и защо е била изключена GSP системата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай