Наследникът на Меркел иска ядрени оръжия и легален канабис

Олаф Шолц представи приоритетите на новия кабинет

Наследникът на Меркел иска ядрени оръжия и легален канабис | StandartNews.com

Социалдемократът Олаф Шолц, досегашен министър на финансите в правителството на Ангела Меркел, представи основните линии на споразумението за коалиционно правителство, договорено между Германската социалдемократическа партия, Зелените и Свободната демократическа партия.

Трите партии ще получат съответно шест, пет и четири министерски поста, като в самото споразумение имена не се съобщават. Шолц ще е федерален канцлер. Той трябва да бъде утвърден от германския парламент идната седмица, съобщи БТА. При представянето на споразумението днес Шолц заяви, че новата коалиция ще се позиционира в защитата на суверенна Европа и това ще бъде в основата на външната ѝ политика, предаде АФП. Съгласно споразумението, при новото правителство Германия ще остане част от договореностите на НАТО за споделяне на ядрени оръжия, предаде Ройтерс, . "Доколкото ядрените оръжия играят роля в стратегическата концепция на НАТО, Германия има интерес да участва в стратегическите обсъждания и процесите на планиране", се посочва в споразумението.

Социалдемократите, "Зелените" и свободните демократи се споразумяха също да засилят икономическия и паричния съюз на Европейския съюз и изявиха готовност за промяна на фискалните правила на общността. Освен това, те смятат, че Европейският съвет би трябвало да бъде реформиран, за да действа по-единно и ефективно.Според коалиционната сделка, трите партии искат да увеличат обществените инвестиции в зелените технологии и цифровизацията, посочва Ройтерс. Същевременно, новата коалиция иска да се върне към правилата за бюджетни икономии и строги ограничения върху дълга през 2023 г.

Новият кабинет иска Германия да ускори раздялата с изкопаемите горива и си е поставила за цел в идеалния случай това да стане през 2030 г., вместо през 2038 г. Новата коалиция иска и да легализира канабиса, чиято продажба в специално одобрени за целта магазини ще бъде предназначена само за възрастни. Споразумението предвижда Германия да позволи множественото гражданство и да опрости процеса на придобиване на германско гражданство. "Като правило натурализацията би трябвало да бъде възможна след пет години, а при специални постижения в интеграцията - след три години", е записано в документа. Времевото изискване за натурализация в момента е осем години, а при специални постижения в интеграцията може да бъде скъсено на шест, се отбелязва в споразумението. При представяне на коалиционната сделка Шолц заяви, че един милиард евро ще бъдат деблокирани за здравните работници. Страната с трябва да проучи евентуално разширяване на обхвата на изискването за задължителна ваксинация, поясни Шолц. Задължителната ваксинация е в сила вече за армията и скоро ще бъде в сила и за здравните заведения, каза социалдемократът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай