Наглост! Захарова се изгаври с велик писател

Учи ни как да четем книгите на Джордж Оруел

Наглост! Захарова се изгаври с велик писател | StandartNews.com

Антиутопията на Джордж Оруел "1984" е написана за опасностите на западния либерализъм - не за тоталитаризма. Това обяви висш дипломат на Москва, съобщава "Гардиън".

"Много години се смяташе, че Оруел е описал ужасите на тоталитаризма. Но това е един от най-големите фейкове на света. Оруел пише за края на либерализма. Той описва как либерализмът ще отведе човечеството в задъдена улица". Това е казала говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на лекция в Екатеринбург в събота.

Публикуван през 1949 г., романът на Оруел се смята за предупреждение срещу тоталитарните режими и масовото наблюдение. Счита се, че писателят е ползвал за първообрази на тоталитарното управление в книгата Нацистка Германия и Сталинистка Русия, припомня британският ежедневник.

Захарова прави коментара след въпрос от публиката как човек да отговаря на приятели и роднини в чужбина, когато кажат, че Русия живее в съвременна версия на "1984". "Оруел не пише за СССР, тази книга не е за нас - отговаря Захарова. - Тя е за вас, на Запад, които живеете в един измислен свят, където човек може да бъде отменен".

Известният преводач Виктор Голишев, чийто е преводът на руски на "1984", оспорва твърденията на Захарова. "Романът е за тоталитарната държава. Когато Оруел го пише, тоталитарните държави вече са в упадък, но между Първата и Втората световни войни половин Европа се управлява от тоталитарни режими. По това време няма упадък на либерализма, съвсем не", казва преводачът пред "Гардиън".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай