Над 20 убити в автономен район на Китай

Над 20 убити в автономен район на Китай | StandartNews.com

Китай. Кърваво насилие в китайския автономен район Синцзян- Уйгурски. Над 20 души са убити, сред тях има и полицаи, съобщават от властите. 

Според информация на сайта "Тяншан" сблъсъците са били предизвикани от група, която готвела терористични атаки. Там пише още, че местната полиция е арестувала 8 души.

"Отначало при опита на силите на реда да разпръснат протест на уйгури бяха убити 15 души, в това число полицаи и общински служители, след което сблъскванията се разраснаха и полицията застреля шестима нападатели". Това заяви служител в окръг Баршук.

Районът в западната част на Китай е населен предимно с мюсюлмани. В него често се случват подобни инциденти заради породеното напрежение между етническата група Хан и тюркоезичните мюсюлмани уйгури.

Преобладаващата част на населението в Синцзян- Уйгурски се оплаква от културно и религиозно потисничество срещу тях. Местните са недоволни от това, че има масова имиграция на хората от въпросната група Хан. Според тях имигрантите развиват икономическата дейност в района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай