Над 200 000 души участваха в парада в Москва за День победы

Над 200 000 души участваха в парада в Москва за День победы | StandartNews.com

Москва. "Русия ще направи всичко възможно никой никога повече да не се осмели да започне война". Това обяви президентът Владимир Путин на Червения площад в Москва пред военния парад по случай 68-ата годишнина от победата във Великата отечествена война. В честването участваха над 11 000 войници, офицери и студенти от военните училища, близо 100 единици бойна техника и 68 самолети и хеликоптери. Общият брой на заетите в парада бе над 200 000 души.


"Ние помним какво означава трагедията на войната и ще направим всичко за това никой и никога да не се осмели да я започне отново - да не заплаши нашите деца, нашия дом, нашата страна. Ще направим всичко за укрепването на сигурността в света", каза още Путин. "Винаги ще помним, че именно Русия, Съветският съюз разруши човеконенавистните планове на фашистите", подчерта той.

Ръководещ на парада бе началникът на Сухопътните войски, генерал-полковник Владимир Чиркин, който докладва на министъра на отбраната генерал Сергей Шойгу. Парадът започна в 10 ч местно време с тържествено изнасяне на флага на Руската федерация и Знамето на Победата под звуците на песента "Свещена война" в изпълнение на военния оркестър на Почетния караул. В автомобили ЗИЛ-115 двамата военни лидери направиха обход на военния строй, след което Шойгу се появи на подиума и обяви готовността на войските да посрещнат върховния главнокомандващ Путин. По-рано честта да открие парада имаше Караулът от Преображенския полк - един от най-старите и елитни в Руската армия.

По време на парада Русия показа от най-известните си до най-модерните си танкове и бойни самолети, както и уникални противовъздушни системи. Руският "летящ танк" Т-90А зае своето подобаващо място. Танкът не само прави впечатляващи маневри в духа на съветския Т-80, но и е най-добре оборудван с тежка картечница за подкрепа на пехотата. Т-90 наскоро получи обновена експлозивно-реактивна броня и инфрачервена система за противоракетно заглушаване. Неговата маневреност, огнева мощ и лесна поддръжка го направиха най-продавания танк в света. Сред участващите на парадите винаги е присъствал и славният руски БТР или амфибиите 8х8. Тази машина е "кръстена" в много наземни операции. Тя не само може да пренася пехота, но и да изпълнява бойни операции, когато е необходимо. БТР-82A е последната производствена версия с модерни уреди за нощно виждане и навигационната система ГЛОНАСС, както и с подобрен двигател. Около 30 страни имат на въоръжение от клас БТР-80. Показани бяха междуконтинентални балистични ракети "Топол-М" и тактически ракетни комплекси "Искандер-М" - познати на Запад с еквивалентите им в НАТО (SS-27 Sickle B and SS-26 Stone).

Парадът завърши с въздушно шоу на около 68 самолета над Кремъл. Първи в небето излязоха хеликоптерите - бойни и транспортни машини от клас "Ми-1". Тя бяха последвани от ескадрон Ми-28 - модерни щурмови хеликоптери, които могат да изпълняват бойни задачи, докато летят с бърза скорост и на изключително ниска височина. Гигантски товарни самолети, включително най-големият в света стратегически товарен самолет Aн-124 "Руслан" прелетя над Червения площад. В парада участваха също многофункционалните бойни самолети МиГ-29, бомбардировачите и прехващачи от клас МиГ и "Сухой", бомбардировачите Ту-160 с "летящите танкери" Ил-78, Су-27, както и единствените в света пилотажни групи на фронтови изтребителя "Русские витязи" и "Стрижи". Шест самолета Су-25 сложиха край на парада за Деня на победата, като изобразиха във въздуха знамето на Руската федерация с цветен газ. АФП отбеляза, че парадът бил демонстрация на сила, достойна за Съветския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай