Над 185 убити при сблъсъци в Нигерия

Над 185 убити при сблъсъци в Нигерия | StandartNews.com

Бага. Поне 185 души са загинали в сблъсъците между военните и ислямските екстремисти в рибарско селище в североизточна Нигерия. Боевете в Бага започнаха в петък и продължиха с часове, цивилни граждани бяха атакувани в домовете им и прогонени в горичките около езерото Чад. Едва в неделя властите успяха да влязат в района и намериха масово опожарени автомобили, жилища и други сгради, както и най-малко 185 човешки тела, които вече са погребани.

Атаката е знак за ескалация на напрежението в дългосрочното неподчинение в предимно мюсюлманската северна част на страната. Тя започна, след като войници обкръжиха джамия, в която се смяташе, че се укриват членове на радикалната ислямска екстремистка мрежа Боко Харам. Екстремистите са нападнали военните изключително организирано и с оръжие на професионално ниво - тежки картечници и гранатомети.

Въпреки изпращането на още войници и полицаи в северна Нигерия, слабото правителство на страната не успява да прекрати убийствата. Правозащитниците и мирните граждани обвиняват и екстремистите от Боко Харам, и службите за сигурност за извършване на актове на насилие срещу цивилни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай