Над 40 000 починаха в САЩ от заразата

Това е най-големият брой в света и близо 2 пъти повече от Италия

Над 40 000 починаха в САЩ от заразата | StandartNews.com

Жертвите на коронавируса в САЩ са се увеличили до над 40 000 днес, което е най-големият брой в света и близо два пъти над починалите в следващата страна в черната класация - Италия, сочат изчисления на университета "Джон Хопкинс" и Ройтерс. САЩ достигнаха прага от 10 000 починали 38 дни след установяването на първия случай на 29 февруари, но само след още пет дни бе преминат прагът от 20 000. За нарастване на жертвите от 30 000 до 40 000 бяха необходими четири дни, с отчитане на случаи, когато не са правени тестове, но Ковид-19 е посочен като вероятната причина в град Ню Йорк.

САЩ са страната в света с най-голям брой потвърдени случаи - над 744 000. Новите случаи за днес са близо 29 000, което е най-слабото увеличение от три дни.

Губернаторите на щатите, който са най-тежко засегнати от коронавируса, спорят с президента Доналд Тръмп заради твърденията му, че имат достатъчно тестове и трябва бързо да задействат отново икономиките си. Същевременно са планирани нови протести срещу удължаване на ограничителните разпоредби.

В Ню Йорк броят на хоспитализираните и смъртните случаи продължава да намалява. Губернаторът Андрю Куомо заяви, че изглежда щатът е достигнал платото на епидемията, отбелязва ДПА. Низходящата тенденция в хоспитализацията носи облекчение на щата, който е епицентърът на болестта в САЩ с близо 14 000 жертви, включително 540 през последните 24 часа. Куомо обаче предупреди, че нещата няма да се върнат бързо към нормалното. "Звярът е все още жив и може отново да се надигне", каза той, отправяйки предупреждение срещу преждевременното смекчаване на ограничителните мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай