На живо: В Украйна подписаха мирното споразумение

Според проектоспоразумението Украйна става отново парламентарна република, ще има преходно правителство

На живо: В Украйна подписаха мирното споразумение | StandartNews.com

Киев. Президентът на Украйна Виктор Янукович и лидерите на опозицията подписаха споразумението за слагане край на политическата криза в страната.

Преди това текстът бе съгласуван с лидери на протестиращите на Майдана.

"Това е добър компромис за Украйна, който дава шанс на мира и отваря пътя към реформите и Европа. Полша и ЕС го подкрепят", заяви присъстващият на събитието полски външен министър Радослав Сикорски.

Kореспондент на Ройтерс, присъствал при подписването в президентския щаб, че Янукович не се е усмихнал нито веднъж по време на церемонията, която е продължила няколко минути.

Преди това текстът бе съгласуван с лидери на протестиращите на Майдана, които също го приеха, но под условие - в следващия кабинет да не участва вътрешният министър Захарченко и да подаде оставка главният прокурор Пшонка.

Вижте пълния текст на споразумението по надолу.

Силите за сигурност вече напускат площадите около сградата на президентството и на парламента, предаде ИТАР-ТАСС. Заминали са вече десетки автобуси с милиционери.

Около 14 часа местно време униформените са започнали да събират оборудването си и да вдигат полевите си лагери.

Полицейски автобуси бързо извозват служителите и по улица "Грушевски", която бе най-горещата точка на сблъсъците през последните седмици. Районът на парламента са напуснали и двете машини с водни оръдия, допълва агенцията. От пресцентъра на вътрешното министерство заявиха пред агенция УНИАН, че не знаят защо толкова бързо са се изнесли от парламента и президентството частите на полицията и жандармерията. "Вероятно е свързано с приетото от парламента решение за демилитаризиране на Киев", отговарят пред агенцията.

Янукович официално обяви, че свиква предсрочни избори през декември и че ще бъде върната предишната конституция на страната, според която Украйна е парламентарна република. Янукович обяви и старта на процедура за сформиране на временно правителство на "националното доверие".

Украинският парламент гласува връщането на конституцията от 2004 година, която отнема някои от правомощията на президента. Парламентът също така е одобрил пълна амнистия за всички задържани, по време на протестите.

 

Това се случи след като Янукович, представители на опозицията, както и на Европейския съюз и Русия, се договориха споразумение за прекратяване на конфликта в Украйна. Страните преговаряха цялата нощ в Киев. Все още обаче то не е официално подписано. Източници твърдят, че Русия и опозицията в Киев може да се отметнат.

 

Проектоспоразумението:

1. До 48 часа да бъдат приети и обнародвани законодателни промени, които връщат конституцията от 2004 г. Подписалите се заявяват намерение да формират коалиция и правителство на националното единство до 10 дни.

2. Незабавно стартиране на конституционна реформа, която да балансира правомощията на президента, правителството и парламента. Тя трябва да приключи до септември.

3. Веднага след приемането на нова конституция да бъдат насрочени нови избори, но не по-късно от декември 2014 г. Да бъде прието ново изборно законодателсво, да бъде избран нов състав на ЦИК на пропорционален принцип, съобразно правилата на ОССЕ и Венецианската комисия.

4. Провеждане на разследване на актовете на насилие, придружено от мониторинг от властите, опозицията и Европейската комисия.

5. Властите няма да обявяват извънредно положение. Власта и опозицията ще се въздържат от насилие.

 

Депутатите се събраха във Върховната Рада на заседание, за да подготвят предвидените в споразумението промени. Решението на председателя Володимир Рибак да обяви почивка, с което и отложи дебата, доведе до сбиване сред народните представители.

 

Протестиращите обаче настояват за незабавна оставка на президента.

 

19:02 - Украинският парламент гласува закон, в следствие на който може да бъде освободена опозиционната лидерка Юлия Тимошенко.

18:50 - Вътрешният министър Виталий Захарченко е отстранен от поста заради насилието срещу протестиращите през последните седмици.

16:57 - Украинският парламент гласува връщането на конституцията от 2004 година, която отнема някои от правомощията на президента.

Парламентът също така е одобрил пълна амнистия за всички задържани, по време на протестите.

15:59 - Виктор Янукович и представителите на опозицията са подписали споразумението за прекратяване на конфликта в Украйна, предаде Ройтерс.

15:48 - Брюксел засега отказва коментар по споразумението между управляващи и опозиция в Украйна с аргумент, че то още не е обявено официално.

Говорителка на Виталий Кличко обяви, че лидерите на опозицията са на среща в президентския щаб.

15:19 - Един от лидерите на опозицията, Олег Тягнибок, заяви, че съветът на протестиращите подкрепя споразумението с Виктор Янукович при условие, че настоящият вътрешен министър и главният прокурор не участват в евентуално правителство.

15:01 - Виталий Кличко заяви пред германския вестник Bild в петък, че опозицията ще подпише с посредничеството на ЕС споразумението с президента Виктор Янукович, но са нужни по-нататъшни преговори с протестиращите.

"Ние сме готови да направим всичко, за да се стигне до мирно решение."

14: 35 – Медицинският работник Олеся Жуковска, която написа в Twitter "Аз умирам", е жива. Това съобщи самата тя в социалната мрежа. Жуковска беше ранена във врата от снайперист и се смяташе, че е починала.

 

14: 19 – Зам.-шефът на Генералния щаб подаде оставка. „Личната ми позиция като войник и гражданин е, че всичко това може да доведе го много жертви сред гражданите и военния персонал", коментира Юрий Думански.

 

14: 12 – И опозицията в Киев може да не подпише споразумението, съобщи полският премиер Тоналд Туск. Той предупреждава, че „най-лошият сценарий" още е възможен.

 

14: 02 – Германският външен министър Франк – Валтер Щайнмайер е заминал за нова среща с украинската опозиция. DPA коментира, че кризата вероятно е далеч от намирането на решение.

 

13: 58 – Руският представител в Киев Владимир Люкин е отказал да подпише споразумението, твърдят източници на Интерфакс.

 

13: 11 – Още от изявлението на Янукович: „Ще инициирам връщането на парламентарната република. Обявявам процедура за сформирането на „националното доверие" и обявявам стъпки за успокояване на обстановката".

 

13: 00 – Президентът свика предсрочни избори и обяви връщането на конституцията от 2004 г., се казва в изявление на Виктор Янукович.

 

12: 50 – Трите опозиционни партии в парламента са се съгласили да подкрепят споразумението на президента Янукович.

 

11: 13 – По данни на вътрешното министерсво неизвестни лица отново са открили огън по полицаи в Киев. Имало е и опити за нахлуване в парламента. В момента там върви заседание заради решението да се върне старата конституция. Така властта на президента ще бъде орязана.

 

10: 32 – Демонстрантите при полската граница свалиха блокадата на граничните пунктове.

 

10: 18 – Предстоящото споразумение предвижда предсрочни избори през декември, създаването на коалиционен кабинет до десет дни и връщането в сила на конституцията от 2004 г. до 48 часа, съобщиха украинските медии.

 

10: 08 – Френският външен министър Лорен Фабиус предупреди да не се прибързва с оптимизма.

 

8: 57 – Санкциите на ЕС засега обхващат хора от властта в Киев, но трябва да се разширят и върху радикалните групи в протеста, смята Кристиан Вигенин. По думите му ЕС и Русия трябва тясно да си сътрудничат при решаването на кризата.

 

8: 50 – Постигнато е споразумение с опозицията и представителите на ЕС и Русия, съобщи украинското президентство. Документът ще бъде подписан в 12 часа българско време.

 

8: 15 - Standard & Poor's отново понижи рейтинга на Украйна до ССС с негативна перспектива и обяви, че съществува „значителен риск" за финансите на страната.

 

8: 09 – Малко след 6 часа местно време автобуси с демонстранти от Лвов започнаха да пристигат Киев. Те носят храна и медикаменти и почти не са срещнали проблеми по пътя си към столицата, съобщи движението евромайдан в социалните мрежи.

Надежди на ръба

 

Малко след 7 часа местно време беше съобщено, че при преговорите през нощта е постигнато единодушие за споразумение между власт, опозиция, ЕС и Русия. Оказа се обаче, че подготвеният текст не среща пълно разбиране във всички страни. Русия отказа да го подпише. Имаше твърдения, че това ще направи и опозицията.

 

Междувременно се появи изявлението на Виктор Янукович, който прибързано обяви началото на предвидените в споразумението процеси.

 

Парламентът в Киев дори започна да заседава, като единственият резултат досега е депутатски бой. Те тррябваше да дебатират конституционните промени.

 

Полският премиер Доналд Туск обяви, че засега единствено е предотвратена гражданската война, но страните са далече от реален резултат и подписването на споразумение. Това първоначално беше обявено за 12 часа местно време.

 

Развитието принуди тримата външни министри, натоварени от ЕС да преговарят, да се върнат в Киев. Това са германският Франк - Валтер Щайнмайер, френският Лорен Фабиус и полският Радослав Шикорски. Последният напомни ан властта и опозицията, че постигането на компромис означава да получиш по-малко от 100%.

 

През нощта

 

Късно вечерта Европейският съюз също успя да вземе решение да предприеме санкции срещу страната, сред които замразяването на сметки и забрана за издаване на визи. Австрия предприе индивидуални стъпки, като вече блокира сметките на украински олигарси. По непотвърдена информация снощи Виена е забранила на самолет с висши представители на властта в Киев да кацне на територията на страната.

 

Само в четвъртък по официални данни на здравното министерство в Киев са убити 77 души, а 518 са ранените. По неофициални данни обаче загиналите надхвърлят 100 души само в столицата. В четвъртък властта вкара в боевете и снайперисти. Редица видеозаписи показаха, как те убиват хора по улиците в центъра на града. Демонстрантите също успяха да се въоръжат.

 

Сред загиналите има и лекари, които оказват помощ на пострадалите.

Междувременно МВР на Украйна официално потвърди, че са използвани бойни патрони. Според данните има загинали и 18 полицаи.

 

Украинският президент Виктор Янукович и лидерите на опозицията подписаха споразумение за излизане от тримесечната криза. Франс прес публикува пълния текст на документа.

1. До 48 часа след подписването на това споразумение ще бъде приет специален закон, подписан и обнародван, който ще възстанови Конституцията от 2004 г., включително приетите досега поправки. Подписалите страни обявяват намерението си да създадат коалиция и да сформират правителство на националното единство до 10 дни след това.

2. Конституционна реформа, балансиране на правомощията на президента, правителството и парламента ще започнат веднага и ще бъдат завършени през септември 2014 г.

3. Президентски избори ще се проведат веднага след като бъде приета новата Конституция, но не по-късно от декември 2014 г. Ще бъдат приети нови избирателни закони и ще бъде сформирана нова Централна избирателна комисия на принципа на пропорционалността и в съответствие с правилата на ОССЕ и на Венецианската комисия.

4. Разследването на актовете на насилие в последните дни ще бъде проведено под общото наблюдение на властите, опозицията и Съвета на Европа.

5. Властите няма да въвеждат извънредно положение. Властите и опозицията ще се въздържат от употреба на сила. Парламентът ще приеме третата амнистия, покриваща същия кръг незаконни действия като закона от 17-ти февруари 2014 г. И двете страни ще положат сериозни усилия за нормализиране на живота в градовете и селата с оттеглянето от административни и държавни сгради и деблокиране на улици, градски паркове и площади.

Незаконното оръжие трябва да бъде предадено на министерството на вътрешните работи до 24 часа след влизането в сила на специалния закон, споменат в първа точка. Силите на властта и на опозицията ще прекратят конфронтацията. Правителството ще използва правоохраняващите сили изключително за физическата защита на държавни сгради.

6. Външните министри на Франция, Германия, Полша и специалният представител на президента на Руската федерация призовават за незабавно прекратяване на всякакво насилие и конфронтация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай