Вторник,

На какъв език четат Френското предложение в РСМ

От: Редакция -
2982
На какъв език четат Френското предложение в РСМ
A
A
A

И тази вечер е белязана с протест в Северна Македония против т.н. Френско предложение. Както "Стандарт" по-рано съобщи днес, протестът е мирен и започна в 19 часа. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ заяви, че неговата партия няма да подкрепи предложението на Франция за разрешаване на проблемите, пречещи на еврочленството на РСМ. 

Преди утрешното заседание парламентарната математика показва, че депутатите безпроблемно ще одобрят предложената преговорна рамка. Остава подписването на двустранния протокол с България и под въпрос е изпълнението на едно от основните искания на България - промяна в конституцията и включването на българите в преамбюла ѝ.

В интервю за Медийната информационна агенция премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски коментира, че двустранният протокол между София и Скопие ще бъде оформен на реципрочна основа, без да има едностранни искания.

Протоколът не се споменава в преговорната рамка, нито е условие за началото на преговорите, коментира Ковачевски и допълва, че очаква депутатите да действат държавнически.

От известните до момента позиции на партиите в Северна Македония става ясно, че "за" предложението за преговорна рамка ще гласуват мнозинството депутати - албанци и малцинството от депутатите - македонци. Управляващият Социалдемократически съюз на Македония има 40 депутати.

ВИЖ ОЩЕ: Пореден ден на протести в РСМ. Каква е ситуацията днес

"За" предложението се очаква да гласуват още и албанските партии - Демократичният съюз за интеграция, Алианс за албанците, Алтернатива, Беса и Демократическа партия за албанците.

Така депутатите, които подкрепят така нареченото френско предложение, стават 71. Остават и по-малките коалиционни партньори - Демократично обновление на Македония и Демократичният съюз, които се обявиха против френското предложение, но не е ясно как точно ще гласува Либерал-демократическата партия.

В интервю за телевизия "Сител" външният министър Буяр Османи защити предложението и заяви, че спекулациите за българизация са плашило, което цели да предизвика размирици сред гражданите.

"С предложената преговорна рамка за първи път имаме възможност за затворим въпроса с македонския език, каза Османи: "Европейският съюз е клуб от членки, които сами установяват правилата. От вас зависи да решите дали искате да сте в този клуб, или не, с техните правила на играта.

Македонският език не се използваше в Европейския съюз, не можахме да подпишем никакво споразумение, никога не сме имали опция за македонски език по време на преговорите, следователно нямаше решение. Докато получихме предложението за първи път, получихме го на македонски език, който беше приет от Република България", заяви Османи, съобщава БНР.

Лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски днес призна в публикация във Фейсбук, че френското предложение ще мине одобрение в парламента, но заяви: "Информацията и фарса в парламента може да мине, но никаква промяна в конституцията! Е, не, не“, написа Мицкоски. 

В началото на тазвечерния протест в Скопие той заяви, че утре в парламента френското предложение може да мине с гласовете дори само на 41 депутати. Той повтори обещанието си никога да не гласува за промяна в конституцията, за да бъдат включени и българите.

Мицкоски критикува и двустранния протокол, който Скопие и София трябва да подпишат. По думите му дори депутати от управляващия Социалдемократически съюз на Македония ще са против него, ако видят съдържанието му. 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com