Сряда,

"Муудис" със страшна новина за Русия

От: СТАНДАРТ -
2972
"Муудис" със страшна новина за Русия
A
A
A

Страшна новина за Русия обяви международната рейтингова агенция "Муудис".

Русия е в условията на фалит по държавния дълг, съобщи "Муудис", след като Москва пропусна плащане на купон по руските еврооблигации.

"На 27 юни притежателите на руски държавен дълг не получиха купонни плащания по две еврооблигации от 100 милиона долара до изтичането на 30-дневния гратисен период, което считаме за събитие по неизпълнение според нашата дефиниция", се казва в изявление на агенцията.

В понеделник изтече гратисният период за плащанията по двете облигации, които Москва издължи предсрочно на 20 май и в долари, за да избегне изтичането на лицензия от американските власти, позволяваща транзакции по руския външен дълг.

Парите пристигнаха в посредника Euroclear, но не са били разпределени към държателите на облигациите заради санкциите, наложени заради войната в Украйна. Русия отрича фалита, като хвърля за него вината на трети страни, което не е предвидено в условията на емисиите.

Плащанията по двете облигации бяха последните, извършени от Москва, преди президентът Владимир Путин да нареди обслужването на външния дълг на Русия да се извършва само в рубли. Обслужването на руския външен дълг от 40 млрд. долара само в руски рубли също ще бъде разглеждано като неизпълнение, предупреди "Муудис".


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Муудис Русия

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички