Москва спира достъпа до ядрените оръжия

Москва спира достъпа до ядрените оръжия | StandartNews.com

Москва. Русия смята да преустанови чуждестранните инспекции на стратегическите си оръжия, включително и на ядрените си ракети, в отговор на заплахите на САЩ и НАТО заради кризата в Украйна. Това съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от АФП.

 

"Заплахите на САЩ и НАТО срещу Русия заради политиката й към Украйна не са основателни. Те се възприемат като неприятелски жест, който пък позволява да обявим обстоятелствата за форсмажорни", съобщи източник от министерството, пожелал анонимност. По думите му Москва предприема действия в отговор на намерението на Пентагона да прекрати сътрудничеството между министерствата на отбраната на Русия и САЩ. В понеделник Пентагонът обяви, че прекъсва военните връзки между Вашингтон и Москва заради руската намеса в Крим.

 


Инспекциите на руския арсенал от стратегически оръжия се извършват по силата на Договора за намаляване на стратегическите оръжия СТАРТ и Документът от Виена, сключен между страните членки на ОССЕ. Руското намерение може да бъде възприето от Запада като голямо нарушение на тези договори, които се смятат за жалон на мира и сигурността в света след края на Втората световна война.

 


Договорът СТАРТ бе подписан между Русия и САЩ от американския президент Барак Обама и руския му колега Дмитрий Медведев и влезе в сила през февруари 2011 г. Той предвижда съкращаване на ракетите с ядрени бойни глави в двете страни и позволява до 18 инспекции годишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай