Москва: Сноудън не е в дневния ред

Москва: Сноудън не е в дневния ред | StandartNews.com

Вашингтон. "Отношенията с Русия и Китай не трябва да бъдат засенчени от проблема с бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън", заяви в интервю за Си Ен Ен Том Донилън, който тази седмица се оттегли от поста съветник по националната сигурност на американския президент Барак Обама.

"Това е въпрос на правоприлагане. Имаме широкообхватни отношения и с двете страни, много сложно устройство на отношенията и много неща, върху които трябва да работим с тези държави. Честно казано, те не би трябвало да бъдат доминирани от един единствен проблем на правоприлагането, който, както каза президентът, включва 29-годишен хакер", обясни Том Донилън.

"Съдбата на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън не е в дневния ред на Кремъл", заяви в ефира на радио "Ехото на Москва" говорителят на президентството Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той припомни, че руският президент Владимир Путин е дал оценката си на случващото се и ясно е заявил, че "де юре Сноудън не е влизал в Руската федерация, не е преминавал границата". "Освен това президентът отбеляза, че той не се занимава с този въпрос и предпочита с него да се занимават съответните служби. Съответно тази тема не е в дневния ред на Кремъл", подчерта Песков.

"Тъй като това не е наш проблем, не знам какви могат да бъдат вариантите на развитие на събитията, какви са юридическите и други аспекти на темата. Не мога да ви кажа нищо, нито да обясня, нито да дам някаква оценка", допълни говорителят на Путин.

Песков отбеляза също, че Кремъл "улавя много широк спектър от гледни точки на различни експерти и представители на правозащитни организации" по повод тази ситуация. "Общественото мнение по тази тема е много богато. Ние знаем това, вземаме го под внимание и го отчитаме", заключи той.

По-рано президентът на Еквадор Рафаел Кореа заяви, че "решението за местонахождението на Сноудън е в ръцете на руските власти".

"За да се разгледат исканията за политическо убежище, той трябва да се намира на територията на Еквадор", подчерта Кореа.

Сноудън разкри подробности за следене на интернет и телефонни комуникации от американското правителство, което иска той да бъде екстрадиран обратно в Съединените щати. В момента Сноудън се намира в транзитната зона на летище "Шереметиево" в Москва, а преди това беше в Хонконг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай