Москва пак уверява, че няма да нахлува

Москва пак уверява, че няма да нахлува | StandartNews.com

Русия отново увери САЩ, че няма да нахлува в Украйна, предаде АП. Това е станало по време на телефонен разговор между министрите на отбраната на двете страни Сергей Шойгу и Чък Хейгъл. Според изявление, разпространено от прессекретаря на Хейгъл, контраадмирал Джон Кърби, двамата са обсъдили кризата в Украйна, като американският министър е поискал Русия да разясни намеренията си в Източна Украйна. Шойгу е уверил отново Хейгъл, че руски сили няма да нахлуват. В разговора със своя американски колега руският министър казал, че е имало безпрецедентно увеличение на военната активност на САЩ и НАТО близо до границите на Русия по време на противопоставянето около Украйна и призовал Хейгъл да помогне да се "успокои реториката". Той също така е посочил, че руските сили, които извършваха учения край украинската граница миналата седмица - ход, който бе разкритикуван от Запада - са се върнали на постоянните си позиции, но не е дал подробности. НАТО не забелязва признаци на оттегляне на руските военни части от позициите им близо до границата с Украйна, цитира Ройтерс изказване на представител на организацията по повод уверението на Шойгу. "В момента нямаме информация, която да свидетелства за оттегляне на руските войски от украинската граница", каза представителят на НАТО пред Ройтерс.

Превзеха властта в Луганск

Проруски сепаратисти са атакували и превзели сградата на градската администрация в Луганск, Източна Украйна, съобщи Ройтерс, позовавайки се на местната полиция. Нападателите са влезли през прозорците, а полицията не им е оказала съпротива.

Видеозапис показва мъже с щитове и шлемове във фоайето. Досега в Луганск е превземана единствено централата на местната полиция.

Над 1000 души са се събрали пред сградата. Малка група полицаи се барикадираха в един от коридорите на сградата, а сепаратистите се опитваха да ги убедят да напуснат.

Лекуват кмета на Харков в Израел

Тежко раненият при покушение кмет на Харков Генадий Кернес бе приет в стабилно състояние в болница в Израел, където бе прехвърлен със самолет през изминалата нощ. Това съобщи Ройтерс, цитирайки служител от болницата в Хайфа, където той е бил настанен. Това е единственото, което можем да кажем в този момент", каза служителят.

ИТАР-ТАСС уточни, че Кернес е в частната клиника "Елиша" и според цитиран от агенцията източник в болницата "не се нуждае от допълнителни операции". "На постъпилия през нощта пациент бе направен преглед, при който се изясни, че всички направени му досега операции са успешни. Той е под наблюдение на най-добрите лекари и не се нуждае от допълнителна хирургическа намеса", съобщиха от болницата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай