"Моли се за Париж" в модата и изкуството

"Моли се за Париж" в модата и изкуството | StandartNews.com

Тениски със слогана завладяха пазара

Колкото и мракобесен да е един атентат, изглежда, че няма трагедия, която да не бъде бързо усвоена от пазара и изкуството. 13 ноември 2015-та ще остане като една от най-черните дати в историята на западната цивилизация; в същото време само дни след кошмарния петък тринадесети, се нароиха куп атрактивни предложения, вдъхновени от хаштага #PrayForParis. Тениските с надписа, призоваващ към молитва за Париж, се продават като топъл хляб, a най-големият сайт за търговия ebay се е препълнил с всякакви продукти, които превърнаха реакцията към терора във Франция в бизнес бранд. Нещата стигат дотам, че хаштагът дори се използва за ефектен надпис върху маникюр. Изглежда всичко върви по модела, който "Шарли Ебдо" наложи веднага след 13-ти ноември. Тогава те написаха: "Те имат оръжие. Майната им. Ние имаме шампанско." А на карикатурата бе нарисуван човек, който пие, а течността се излива от дупки, направени от куршуми по тялото му. Ето кои са най-популярните модни и арт идеи, седмица след фаталния петък.

Тишъртите

В марката "Pray For Paris" има едно небивало според любителите на конспирациите обстоятелство: брандът е основан през 2011-та година и набира популярност през 2013-та като градска мода. Дори хипер богатият и известен рапър Кани Уест има снимка в интернет с тениска "Pray For Paris", която е от преди две години. Мнозина мислеха, че това е колаж, но не е: действително брандът пророчески използва световният слоган вече 4 години преди касапницата в Париж. Веднага щом се случиха атентатите, от компанията отчетоха огромни повишения на продажбите; освен това се появиха техни дубльори, които също продават въпросните шарени тениски. Те са харесвани най-вече от хипстърите, които обичат да експериментират.

За и против знамето

Френското знаме, оцветило милиони профили във Фейсбук, стана предмет на безброй спорове, особено кресливи и особено безсмислени. Принципът е като при протестите през 2013-та, когато се размахваше пръст: "Защо сега го правите, а преди не". Защо за Франция, а нищо за Нигерия? В нета обаче се разпространиха любопитни колажи, които вземат на подбив както тези, които проявяват съпричастност към Париж, но не и към други държави, пострадали от атентати, така и към пишман националистите, които настояват "Помнете Батак, а не Париж!" Една от най-ефектните карикатури на Джерамил Лу показва на фокус метода на световните медии: фото рамката е вперена във Франция, без да вижда колосалните разрушения в Близкия Изток и Африка.

Механизмът

Колкото и ясна да е принадлежността ни към Европа, не можем да си затворим очите и за сложните политически процеси, които доведоха до атентата. Постоянните намеси на Запада в Близкия изток канализират агресията на ИДИЛ; именно такава е идеята на една от най-популярните карикатури в нета, представяща президента на Франция Оланд в неблагонадеждна ситуация.

Кое е това оръжие

"Кое е това оръжие, което ни наранява толкова много?", питат се терористите в тази карикатура. Несъмнено, солидарността и оптимизмът на Европа поне засега изглеждат несъкрушими. Стремежът и правото на щастие са основните колони, върху които е построена западната цивилизация: въпреки ужасяващите терористични атаки, любовта към живота на французите би трябвало да надделее.

"Pray for Paris" като фотографски проект

Фотографски проект на майстори на камерата от целия свят събра снимки от различни държави, обединени под хаштага "Pray for France". Фотографите заснеха хора от Виетнам, Тайланд, Муанмар, Малайзия, Индия. "Чувството за съпричастност няма националност. Запечатахме тези лица и молитви от цял свят, за да покажем, че скръбта, но и надеждата за Франция е без граници", казва създателят на проекта Рехан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай