Мицотакис на крака при Байдън, ще ни уреди ли с евтин газ

ЕС и САЩ могат да направят много "да свалят цените на енергията и в частност на газа"

Мицотакис на крака при Байдън, ще ни уреди ли с евтин газ | StandartNews.com

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис бе приет в Белия дом от американския президент Джо Байдън. Двамата обсъдиха енергийната сигурност, като гръцкият премиер изтъкна, че Атина е солидарна със санкциите срещу Москва, но смята, че с намаляване на зависимостта от руските енергоносители, трябва да има по-големи покупки на газ от други доставчици.

Докато Европа се стреми да се откаже от руската енергия, Мицотакис прокарва идеята Гърция да се превърне в център, който може да доставя възобновяема енергия и газ, произведени в Югозападна Азия, Близкия изток и Африка, в Източна Европа.

Гръцкият министър-председател говори и за интерконектора Гърция-България, който се очаква да даде достъп на София до гръцки пристанища, които внасят втечнен природен газ. Ще се доставя и газ от Азербайджан в помощ на България, след отказа й да плаща в рубли и спирането на газовите доставки от Русия, казва гръцкият премиер.

Европейският съюз и Съединените щати заедно могат да направят много, за "да свалят цените на енергията и в частност цената на газа", каза още Кириакос Мицотакис.

Мицотакис е във Вашингтон, за да участва в честванията на 200-годишния юбилей от началото на Гръцката война за независимост, по време на която страната му отвоюва своята независимост от Османската империя. Тържественият момент обаче беше помрачен от най-тежките боеве на европейския континент от края на Втората световна война. "Сега ние заедно сме изправени пред предизвикателството на руската агресия", каза Мицотакис в началото на срещата си с Байдън в Овалния кабинет. Премиерът добави, че двустранните отношения между САЩ и Гърция са "на рекордно високи нива".

Срещата в Овалния кабинет с Байдън дойде и след като Гърция миналата седмица официално удължи с пет години двустранното си военно споразумение със САЩ, което позволява на американските въоръжени сили да ползват три бази в Гърция, както и да имат военноморско присъствие на остров Крит.

В предаване по американската телевизия "Ем Ес Ен Би Си" Мицотакис изрази своята подкрепа за членството на Финландия и Швеция в НАТО и изрази оптимизъм, че Турция в крайна сметка няма да попречи на двете северноевропейски страни да се присъединят към алианса. "Това наистина не е уместното време молбата за членство в НАТО на тези две страни да бъде използвана за спазаряване по други въпроси, за които някой може би се е сетил", каза Мицотакис. Той визира спекулациите, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган би могъл да се възползва от случая, за да си спечели отстъпки от администрацията на Байдън в продажби на оръжие или по други въпроси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай