Митов и Чавушоглу обсъдиха нарастващия миграционен поток

Митов и Чавушоглу обсъдиха нарастващия миграционен поток  | StandartNews.com

Ню Йорк. Министър Даниел Митов се срещна с министъра на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу на 24 септември в рамките на Общия дебат на 69-та редовна сесия на Общото събрание на ООН, в Ню Йорк, информират от пресцентъра на Външно министерство.

По време на разговора двамата първи дипломати обсъдиха възможностите за развитие на двустранното сътрудничество чрез изградените механизми, като се търсят подходящи начини за реализиране на целия потенциал на отношенията. Българският външен министър отбеляза значението на общите проекти, особено в областта на енергийните доставки като интерконекторната връзка между България и Турция.

Министър Митов подчерта, че изгражданите от българска страна по общата граница съоръжения са временни и не трябва да се разглеждат като фактор с негативно въздействие върху двустранните отношения, а като част от усилията на българското правителство за справяне с последиците от миграционния натиск. Той обърна специално внимание на нуждата да се подпише споразумението за тристранен граничен контрол между Гърция, Турция и България. От своя страна, министър Чавушоглу се ангажира да съдейства за по-активни контакти между компетентните институции на България и Турция за полагане на съвместни усилия относно нарастващия миграционен поток през територията на двете страни.

Дискутирани бяха и въпроси, свързани със ситуацията в Сирия и Ирак, като двамата министри заявиха категорична подкрепа за международните усилия за противодействие на тероризма и в частност срещу терористичната групировка „Ислямска държава".

В рамките на деня българският външен министър разговаря и с македонския си колега Никола Попоски. Обсъдени бяха въпроси на двустранното сътрудничество, както и европейската и евроатлантическа перспектива на Република Македония.

Двамата министри потвърдиха плановете за продължаване на експертните преговори по Договора за добросъседство и сътрудничество, според които следващата среща на работните групи от МВнР на България и Република Македония ще се състои през есента на 2014 г.

Даниел Митов и Никола Попоски определиха като крачка в положителна посока подписаното на 19 февруари 2014 г. съвместно писмо на министрите на външните работи на България и на Република Македония до комисарите по разширяването и по регионалната политика Щефан Фюле и Йоханес Хаан относно възможностите за финансиране на изграждането на Коридор № 8. Изразено бе разбирането, че проектът е както от двустранно, така и от регионално и общоевропейско значение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай