Мистерия! Учени разкриха как се е появила водата на Земята

Какво сочи изследването

Мистерия! Учени разкриха как се е появила водата на Земята | StandartNews.com

Американски учени изследват прах и частици от древен астероид, който може да разкрие как се е появила водата на Земята, а с нея и животът на нашата планета.

НАСА е събрала проби от астероида в Космоса, като според някои теории именно подобни космически обекти са причината на планетата ни да има вода, разказва VOA.

От космическата агенция съобщиха, че в пробите от астероида Бену са открили молекули на вода и въглерод. През септември мисията OSIRIS-REx на НАСА успешно предаде изключително редки проби, събрани от астероида, намиращ се на десетки милиони километри от нас, които да хвърлят светлина към най-ранните етапи на нашата Слънчева система.

Капсулата се приземи благополучно в пустинята на Юта и беше незабавно доставена по въздух в специално съоръжение за съхранение в космическия център "Джонсън" на агенцията в Хюстън.

“Когато Земята се е формирала, тя по-всяка вероятност е била много, много гореща. Това е предизвикало цялата вода на планетата бързо да се изпари. Но е възможно сблъсък с  космически обекти именно като Бену да са причината днес да имаме вода", смята планетарния изследовател Сара Ръсел.

Според НАСА астероидът е на 4,5 милиарда години. Сега опасенията на учените са, че през 2182 Бену може да се приближи опасно близо до Земята и дори да се сблъска отново с нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай