Сряда,

Мините в Черно море пуснати нарочно! Кого подозира Турция?

От: Рачо Рачев, сн. Анадолска агенция -
4797
Мините в Черно море пуснати нарочно! Кого подозира Турция?
A
A
A

Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар е заявил, че съществува подозрение, че плаващите мини може да са били пуснати умишлено в рамките на план, целящ миночистачи на НАТО да влязат в Черно море, съобщи в. "Хюриет".

"Ние имаме подозрения за това дали мините не са били пуснати умишлено. Може би тези мини са били пуснати в рамките на план с цел миночистачи на НАТО да влязат в Черно море", е посочил Акар в изказване тази седмица пред Централния изпълнителен съвет на управляващата Партия на справедливостта и развитието, в което е представил информация за отбранителната промишленост и развитията във връзка с войната в Украйна.

Министърът е посочил, че евентуалният план може би е целял да се окаже натиск върху Турция, но е подчертал, че Анкара е решена да спазва правилата на конвенцията от Монтрьо. "Няма да пуснем военни кораби в Черно море. Няма да позволим Черно море да бъде въвлечено във войната", е изтъкнал Акар.

"Ние не знаем кой е оставил тези мини в Черно море. Те са руско производство, но въпросът за това коя страна ги е оставила, се разследва.  Появяват се информации, че има около 400 мини. Ние проведохме разговори с властите в България и Румъния. Те също осъществяват мониторинг", е посочил Акар.

Той е изтъкнал също, че нормално тези мини се заключват, когато се откъснат от въжето, но при мините, унищожени от турските екипи, се е видяло, че няма такава система. "Значи дали може да са били оставени така умишлено? Ние разследваме", е заявил Акар.

От края на март насам екипите на турската подводна охрана са обезвредели три плаващи мини.

Турското министерство на отбраната съобщи тази седмица, че военноморските сили на Турция са засилили превантивните дейности по откриване и обезвреждане на евентуални плаващи мини в Черно море в контекста на инвазията на Русия в Украйна.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички