Министър от Израел на историческа визита в Саудитска Арабия

Това е първото официално посещение в тази страна на член на израелското правителство

Министър от Израел на историческа визита в Саудитска Арабия | StandartNews.com

Израелският министър на туризма отпътува днес за Саудитска Арабия за участие в конференция на ООН, предаде Ройтерс. От канцеларията му посочиха, че това е първото официално посещение в тази страна на член на израелското правителство.

Двудневната визита на Хаим Кац в Рияд идва в момент, в който Саудитска Арабия се стреми към постигане на евентуално споразумение, с посредничеството на САЩ, което би установило официални двустранни отношения с Израел, посочва Ройтерс.

"Ще работя за установяването на сътрудничество за популяризиране на туризма и международните отношения на Израел", заяви Кац.

Ройтерс уточнява, че за момента правителството на Саудитска Арабия не е потвърдило визитата на израелския министър.

Междувременно Асошиейтед прес предаде, че новоназначеният посланик на Саудитска Арабия в Палестинската автономия е връчил днес акредитивните си писма на президента й Махмуд Абас при първото си посещение в окупирания от Израел Западен бряг.

АП отбелязва, че посещението на Наиф бин Бандар ал Судайри на Западния бряг съвпада с визитата на Кац в Рияд. Това според агенцията предшества нормализация в отношенията между Саудитска Арабия и Израел. АП припомня и позицията на Саудитска Арабия - че ще нормализира отношенията си с Израел само при значим напредък на проекта за създаване на самостоятелна палестинска държава.

"Дано следващата ни среща е в Йерусалим", заяви Ал Судайри пред репортерите, визирайки намерението на Рияд да съдейства за "създаването на палестинска държава със столица Източен Йерусалим".

Палестинските представители в град Рамала запазиха мълчание по тази перспектива. Външният министър на Палестинската автономна власт - Рияд ал Малики, отбеляза само, че днешната среща с посланика е "крайъгълен камък за историята".

"Той е тук, за да започне да работи по развитието на отношенията между нашите две страни. Да защитаваш палестинската кауза е голяма отговорност", заяви Ал Малики по адрес на пратеника на Рияд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай