Министър на Орбан с тежко обвинениe към Зеленски

Украйна се опитвала да се меси в изборите в Унгария

Министър на Орбан с тежко обвинениe към Зеленски | StandartNews.com

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто обвини ръководството на Украйна, че се е опитало да повлияе на предстоящите избори в Унгария.

Украинският му колега Дмитро Кулеба отхвърли обвинението, което повиши допълнително напрежението в отношенията между двете страни, предде БТА.

Във видео, публикувано в социалните медии, унгарският външен министър заяви, че съществува "текуща координация между унгарската левица и представители на украинското правителство" и че Украйна се опитва да повлияе на насрочените за 3 април избори в Унгария в полза на коалицията на опозиционните партии. Сиярто не предостави доказателства за твърденията си.

Изявлението му дойде след коментари, направени от украинския президент Володимир Зеленски наскоро, в които той остро разкритикува подхода към войната на унгарското правителство,.

Днес Сиярто заяви, че Кулеба се е свързал с украинския посланик в Будапеща, за да обсъди как Украйна би могла да повлияе на изборите в Унгария, на които премиерът Виктор Орбан се надява да спечели четвърти пореден мандат. Кулеба обаче каза пред украински вестник, че Украйна никога не се е намесвала във вътрешните работи на Унгария, особено преди избори.

В своето видеообръщение Сиярто твърди, че ако партиите от левицата дойдат на власт, те "незабавно ще започнат да доставят оръжия в Украйна и ще гласуват за санкции срещу доставките на нефт и газ в Европа (от Русия)", предаде ТАСС.

Той подчерта, че правителството на Виктор Орбан се обявява срещу предприемането на подобни стъпки, тъй като те биха могли да представляват заплаха за сигурността и икономиката на страната.

Сиярто добави, че Унгария иска да "остане встрани" от конфликта в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай