Неделя,

Мей се споразумя с Юнкер за Северна Ирландия

От: Редактори -
A
A
A

Британският премиер Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер обявиха в ранните часове на днешния ден, че са постигнали „провнообвързваща“ промяна в сделката за Брекзит. Съобщението бе направено от самия Юнкер, който също така предупреди, че ако британският парламент отхвърли и този вариант нови преговори няма да има.

Както се и очакваше най-трудната за преглъщане част от споразумението с Евросъюза за Великобритания е статутът на границата на Северна Ирландия с Република Ирландия. Ако Лондон се съгласи да остави тази граница отворена по силата на предпазен механизъм в полза на ЕС, това означава, че Северна Ирландия ще има по-различно положение, т.е. на практика няма да бъде част от Великобритания (най-вече в икономическо отношение). Ако обаче границата стане бариера за икономическите връзки между Белфаст и Дъблин, това може да създаде проблеми за крехкия баланс между интересите на протестанти и католици в Северна Ирландия.

Общ инструмент с правна тежест, сравнима с тази на споразумението за Брекзит, ще гарантира, че ЕС не може да действа с намерение да използва безкрайно дълго предпазния механизъм по отношение на статута на Северна Ирландия, заяви Мей на пресконференцията след продължилата над два часа среща с Юнкер.

Камарата на общините в британския парламент отхвърли с огромно мнозинство през януари първоначалния вариант на споразумението. Мей положи усилия да договори с ЕС промени, които могат да убедят достатъчно депутати да подкрепят сделката.

След срещата с Мей Юнкер заяви, че "сегашното споразумение е възможно най-доброто" и предупреди, че нови преговори няма да има. "Или това споразумение или изобщо няма да има Брекзит. Трети шанс няма да има", предупреди председателят на ЕК, цитиран от Франс прес.

Малко по-рано британският първи министър Дейвид Лидингтън, който се явява заместник на Мей, каза пред парламента, че правителството ще представи пред депутатите два документа: обща правнообвързваща декларация, че Великобритания ще може да излезе от предпазния механизъм, гарантиращ отворена ирландска граница, и общо изявление, което ще бъде добавено към политическата декларация за бъдещите отношения на ЕС и Великобритания.

На пресконференцията след разговорите с Юнкер Тереза Мей каза, че освен огласените в парламента два документа, Великобритания ще подготви също едностранна декларация, в която се казва, че нищо не може да предотврати оттеглянето на страната от предпазната мярка за ирландската граница, ако преговорите за бъдещите отношения с ЕС след Брекзит се провалят.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички