Меркел: Няма как Путин да бъде поканен на срещата на Г-7

Меркел: Няма как Путин да бъде поканен на срещата на Г-7 | StandartNews.com

Берлин. Няма шанс президентът на Русия Владимир Путин да бъде поканен на предстоящата среща на лидерите от Г-7, това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

"Г-7 и бившата Г-8 са групи, които винаги са гледали на себе си като общества с ценности", коментира Меркел в интервю за Frankfurter Allgemeine.

"Анекса на Крим е грубо нарушение на тези ценности, както и на принципите на международното право. Събитията в източна Украйна също", каза още Меркел.

Заради това, "на този етап", няма как Путин да бъде поканен в Бавария през юни, където германският канцлер ще бъде домакин на срещата на Г-7.

В същото време руският президент проведе оперативно съвещание на Съвета за сигурност, съобщи президентският говорител Дмитрий Песков. Обсъждало се е "изострянето на положението в югоизточна Украйна и подготовката на евентуална среща в "нормандския формат" (Украйна, Русия, Германия, Франция). "Обсъждаше се също положението на енергийните пазари в света и влиянието им върху световната и руската икономика", добави говорителят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай