Медведев: Газът за Европа зависи от Украйна

Медведев: Газът за Европа зависи от Украйна | StandartNews.com

Москва. "Русия ще изпълни всички свои задължения при доставката на природен газ за Европа, но надеждността на транзитирането зависи от Украйна", заяви руският премиер Дмитрий Медведев пред Bloomberg.

"Ако украинският пазар бъде в в стабилно състояние, ако украинците изпълняват всички свои задължения, европейците ще получат в пълен обем всичко, което им се полага. Ние обаче не можем да пренебрегваме факта, че между Европейския съюз и Русия се намира Украйна, и затова главната задача е да се успокои ситуацията в Украйна", подчерта Медведев.

"Нашата задача е да се споразумеем за сътрудничество в природния газ с Украйна и след това всичко ще е нормално."

Той също така припомни, че една от гаранциите за това ситуацията на европейците да продължи да е нормална е наличието на газопровода "Северен поток". "Ако в близките години ние успеем да пуснем "Южен поток", транзитирането през Украйна просто няма да е необходимо, макар да разбираме, че това е нужно за самата Украйна", подчерта Дмитрий Медведев.

"В случай, че Европа се откаже от руския газ, синьото гориво ще бъде пренасочено към Китай", заяви Медведев.

"Ние имам достатъчно възможности, достатъчно газ, който можем да насочим както на запад, така и на изток. Ако допуснем най-лошото, чисто теоретично, газът, който трябва да бъде отправен към Европа, може да бъде отправен към Китай."

"Всяка страна или група от страни, в това число и ЕС, има право да диверсифицира доставките си. Ние обаче не придаваме на това особено значение, защото кой знае каква алтернатива на руския газ няма. Русия, като най-мощната в енергийно отношение страна, може да доставя газ не само за Европа, но и за Азия. Нас това ни устройва".

По-рано Медведев заяви, че Москва иска да си сътрудничи с всички региони в енергийния сектор. "За Русия са важни всички нейни партньори – и азиатски, и европейски. На никого не сме отказали. На никого няма да кажем "не. Имаме достатъчно ресурси. Дялът на Русия в световната енергетиката е около 20%".

Днес президентът на Русия Владимир Путин е на посещение в Китай и се очаква темата за газовите доставки да бъдат основна част от водените разговори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай