Масови безредици разтърсиха Гърция

Гръцката полиция е използва сълзотворен газ срещу протестиращите

Масови безредици разтърсиха Гърция | StandartNews.com

Атина. Антифашистките протести в Гърция прераснаха в масови сблъсъци с полицията, след като популярен с левите си политически убеждения рапър бе убит в нощта срещу сряда, а член на националистическата партия "Златна зора" призна, че е участвал в престъплението.

Чуха се и закани за обявяване извън закона на парламентарно представената националистическа организация "Златна гора".

Гръцката полиция е използва сълзотворен газ и светошумови гранати срещу стотиците участници в масов антифашистки протест, които хвърляха по полицаите бутилки със запалителна течност и камъни в атинското предградие Карецини, съобщиха световните медии.

34-годишния Павлос Фисас, известен с псевдонима си "Killah P", е убит с удари с нож в гърдите при масов скандал в заведение в столичния работнически квартал Керацини. Там заедно със свои седем приятели той е нападнат от 30-на привърженици на "Златна зора", като спорът им бързо преминава от футболен в политически.

Според разкази на очевидци спречкването се мести пред заведението, където идва и убиецът и нанася на Фисас няколко удара с нож в гърдите. Свидетели споделят, че инцидентът много прилича на предварително подготвено убийство.

Вече е задържан 45-годишен мъж, признал, че е участвал в престъплението, съобщават медиите в южната ни съседка. Съпругата му се е опитала да унищожи всякакви връзки с партията, включително членската му карта. Полицията вече е претърсила офиси на "Златна зора" в Атина и в цялата страна.

Министърът на обществения ред Никос Дендиас пък отмени свое пътуване зад граница. Той бе цитиран от британския в."Гардиън", че правителството обмисля проектозакон, който да забрани националистическата партия, която е трета по големина в гръцкия парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай