Маргвелашвили спечели изборите в Грузия

Маргвелашвили спечели изборите в Грузия | StandartNews.com

Гиорги Маргвелашвили, член на коалицията "Грузинска Мечта" спечели изборите в Грузия, според изборните резултати на 80 процента преброени гласове.

Маргвелашвили прибира близо 66 процента или повече от две трети от гласовете.

Маргвелашвили ще наследи на поста Махаил Саакашвили, управлявал Грузия в последното десетилетие. Изборите се превърнаха в сблъсък между двамата непримирими противници в грузинската политика - досегашният президент Михаил Саакашвили и премиерът Бидзина Иванишвили.

"Гласувах за бъдещия просперитет на страната и за по-добро утре. Дъщеря ми гласува за първи път, затова гласувахме заедно", заяви Гиорги Маргвелашвили, кандидат на управляващата коалиция "Грузинска мечта".

Маргвелашвили е 44-годишен, с диплома по философия, бивш министър на образованието и сравнително непознат. Избирането му би укрепило позициите във властта на "Грузинска мечта". В международен план целта му е баланс между тесните контакти със Запада и сближаване с Москва. Главният му съперник е Давид Бакрадзе, номиниран от партията на Саакашвили "Единно национално движение".

Сред кандидатите бе и Нино Бурджанадзе, чиято звезда в политиката, също както и на Саакашвили, изгря по време на Революцията на розите. От съмишленици, обаче, те се превърнаха в политически противници, а Бурджанадзе открито твърди, че иска да го види в затвора заради злоупотребите му във властта.

Самият Саакашвили, който няма право да се кандидатира отново, обяви, че ще си почине от политиката.

Основният му опонент - премиерът Иванишвили също заяви намерение да се оттегли след президентския вот. Най-богатият човек в Грузия, обаче, със сигурност ще запази влиянието си. Той ще номинира и следващия премиер, а според поправка в конституцията предстои по-голямата част от властта да премине от президента в ръцете на премиера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай