Мандела не отмени Коледа в Южна Африка

Украсяват в бяло обикновени дръвчета вместо елхи в родината на Тата Мадиба

Мандела не отмени Коледа в Южна Африка  | StandartNews.com

Претория. Искате ли да ви е топло на Коледа и на Нова година? Но не до парното вкъщи или в заведение, а сред необикновена природа и други интересни забележителности? Тогава хващайте пътя за Република Южна Африка. В Претория е лято и цъфтят красивите декоративни дървета със синьо-лилави цветове - джакарандите. Заради това екзотично дърво южноафриканската столица е наречена Градът на джакарандите. Декември е вторият месец от приятното лято в голямата, красива и богата на какво ли не южноафриканска държава. Заради икономическите си успехи РЮА си е спечелила името "африканската суперсила". Подобно на другите държави от блока БРИКС, към който принадлежи, тя става все по-мощна и влиятелна в икономиката и в международната политика на Африканския континент и извън него. В класацията на туристическите държави в Африка най-южната държава на този континент се нарежда в челото на списъка, заедно с Египет и Мароко, а в световен мащаб скоро ще влезе в 20-те държави с най-привлекателни туристически обекти. "Видиш ли Южна Африка, вече няма да си същият", гласи популярна приказка на туроператорите от РЮА. Тези дни се убедих, че това не рекламен пиар. Южноафриканската туристическа индустрия от години е добре смазана машина, която непрекъснато се усъвършенства. Тя предлага на десетте милиона туристи, които годишно посещават тази екзотична и разнообразна африканска земя, забележителни природни, исторически и културни обекти. Затова въпреки световната икономическа криза, притокът на туристи се увеличава, а приходите за компаниите и на държавата растат. Туризмът е стратегически сектор на южноафриканската икономика, от където идват над 8 процента от БВП. 

Тази година страната бе посетена от 5,1 процента повече туристи в сравнение с 2012 г. Освен традиционните европейски, американски и африкански туристи все по-голям става интересът към страната и на азиатския пазар, а също и в Русия и Източна Европа. На туризма се разчита през следващите години да стимулира цялостното икономическо развитие на РЮА, което тази година ще отбележи 2 процента ръст.

Една от отправните точки за туризъм в Южна Африка е Истанбул. Оттам със самолетите на "Турски авиолинии" търсачите на южноафриканска екзотика се отправят към Претория и Кейптаун. Някои от туристите, които вече са били там, смениха още на летището зимните си дрехи с къси панталони и джапанки. Хем да им е по-леко по време на полета, хем да са готови за вълнуващи приключения в необикновената страна, която науката смята за "люлка на човешката цивилизация". На нейна територия са намерени 55 най-важни останки на скелети от първите човешки същества отпреди 2,5 милиона години, които от тук са плъзнали към други места по света. Много от забележителностите на страната са в листа на ЮНЕСКО за световното културно наследство. В многобройните красиви резервати на Южна Африка туристите могат да се разходят и сред диви животни, а ловците, ако са паралии, могат да отидат на сафари и да гръмнат някое някое диво животно, с кожата на което да се хвалят в родината си. Затова акцент в кампанията за увеличаване на приходите от туризма са предложенията за сафари за "голямата петорка" - лъвове, слонове, носорози, биволи и леопарди", които са мечта за всеки ловец. По живописното океанско крайбрежие с дължина над 3000 км има великолепни райски плажове.

За популярността на страната допринесоха много и такива събития като Световните първенства по футбол и ръгби и крикет. Подобен бе и силният световен интерес към Южна Африка заради кончината на великия й син Нелсън Мандела, който безспорно е и сред най-големите политици на нашето съвремие.

Сред пътниците на борда "Турски авиолинии" видях и българи, които с трепет очакваха срещата си с мечтаната страна, за която Валентина Радева от Варна писа в Интернет по повод едно от изгодните предложения за пътуване до РЮА: "Много хубава екскурзия! Една от мечтите ми." Разстоянието от България до Южна Африка е 11 000 км, но с комфорта и чудесното обслужване на борда "Еърбъс А330" на "Турски авиолинии" времето минава неусетно. Без умора от полета се озоваваме на летището в Йоханесбург "ОР Тамбо", наречено на един от националните герои от борбата срещу апартейда.

Йоханесбург е икономическата столица на Южна Африка, от която само на 50 км разстояние се намира административната столица Претория.

Отсядам в приятния луксозен хотел "Сити лодж ууд", където ме настаниха любезните ми домакини от Сити оф Тсуане, в чиито район влиза Претория, в стая за 45 евро на ден. Коледата вече чука на вратата, подсеща ме украсеното обикновено дръвче, цялото в сребърнобели украси с безброй светлинки, под което стоят два изплетени от сухи пръчки елена. Бялата украса на обикновено дърво, което е необичайно за свикналия със зелените елхи европеец, радва местните хора и им напомня за сняг, който тук никога не пада. В Южна Африка не се случват и земетресения и други тежки природни бедствия, с изключение на бури. Подобно, но по-голямо коледно дърво, се извисява и в Търговския център край хотела. Там вече върви голямото коледно пазаруване с намаление на цените на стоките, съпроводено и с похапване в многото ресторанти на мола. Най-голямо е обаче пазаруването в огромния 55-етажен мол "Карлтън сентър" в центъра на Йоханесбург. Цените на хранителните и другите стоки тук са приблизително като в България, но заплатите са по-високи, особено в частния сектор. Един обикновен хляб струва 10 ранда, т.е. 1,20 лева, а цената на килограм месо се равнява на около 8 лева и т.н. Местни анкети сочат, че 43 процента от южноафриканците се готвят за Коледа да закупят от пет до 8 подаръка и да изразходват средно 1000 ранда, т.е. около 150 лева. Разбира се, има и висока безработица, достигаща до 27 процента от трудоспособното население. Това е стар проблем и вероятно ще бъде един от най-важните въпроси по време на кампанията на парламентарните избори, които ще се състоят през април.

Българските туристи в РЮА не са много, но тенденцията е към увеличение, смятат туроператори. В тази далечна страна обаче има няколко десетки хиляди нашенци, като по-голямата част от българите са в Йоханесбург, Претория, Кейптаун и Дърбан. Мнозинството са добри професионалисти в различни области, лекари, университетски преподаватели. Някои от тях са известни имена, но най-известен е Христо Стоичков, който през 2009 г. бе треньор на един от най-добрите местни футболни отбори "Мамелъди съндърс". Няма южноафриканец, който да не знае за него, защото футболът тук е любим спорт. В Претория е създадено Сдружение на българите от провинция Хаутенг, най-развитата икономически южноафриканска провинция, към което има и неделно училище. Родолюбиви българи събират средства за строеж на православен български храм, но междувременно назначеният от Светия синод в София отец Йонко служи по празниците в параклис в Мидрант, който се намира на средата на пътя между Претория и Йоханесбург. И тази Коледа нашенци в РЮА ще празнуват по българската традиция, но с южноафриканска бяла "елха".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай