Малта почете принц Филип с топовни салюти

Малко след сватбата си принц Филип и тогава все още принцеса Елизабет живеят почти две години на острова

Малта почете принц Филип с топовни салюти | StandartNews.com

Малта отдаде почит на покойния херцог на Единбург, принц Филип с цветя и топовни салюти, предаде ДПА. 

Граждани и членове на група за исторически възстановки на събития от Втората световна война положиха цветя пред вила "Гуардамангия", където малко след сватбата си принц Филип и тогава все още принцеса Елизабет живеят почти две години.

На няколко километра от вилата, в столицата Валета бяха изстреляни девет топовни салюта - по един за всяко десетилетие от живота на принца, който почина само няколко месеца преди стотния си рожден ден.

На витрините на някои магазини в страната има плакати с лика на принц Филип, а знамената на частни домове са наполовина спуснати.

Кралската двойка се мести в Малта през 1949 година, когато херцогът на Единбург е разпределен като военноморски офицер на разрушителя HMS Chequers.Кралица Елизабет Втора описва годините в Малта като "едни от най-щастливите в живота й".

Връзката на принц Филип с Малта остава силна през останалата част от живота му. Именно той връчва официално документите за независимостта на страната на тогавашния премиер Джордж Борг Оливър през септември 1964 година, а заедно с кралицата няколко пъти се връщат на острова включително за да отбележат 60-ата годишнина от сватбата си през 2007 година.

Въпреки пандемията, кончината на принц Филип ще бъде отбелязана с поклонение и в родния му Корфу - с поклонение в храма свети „Спиридон“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай