Макрон тръгва за Москва и Киев след 40-минутен разговор с Байдън

Двамата лидери отново са потвърдили подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна

Макрон тръгва за Москва и Киев след 40-минутен разговор с Байдън | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон заминава за Москва днес, а във вторник ще посети и Киев в опит за дипломатическа деескалация на руско-украинската криза.

Преди да замине за руската столица френският президент сондира позиции с американския колега Джо Байдън, стана ясно от съобщение на Ройтерс.

Според информиран източник разговорът е продължил 40 минути и е позволил на двамата лидери "да обменят информация за контактите, направени в края на седмицата" и да осъществят "координация на усилията".

Двамата са потвърдили подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на украинската страна и са се споразумели да поддържат връзка и да продължат консултациите със своите съюзници и партньори. "координация" на усилията. Двамата лидери отново са потвърдили подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Преди посещението на Макрон в руската столица Путин вече разговаря с него по телефона три пъти през последните две седмици.

През уикенда Макрон разговаря с британския премиер Борис Джонсън, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с ръководителите на трите балтийски държави.

Западът твърди, че ще има руска инвазия в Украйна заради струпването на руски войски на руска територия, в близост до украинската граница. Москва отрича да има такива намерения и настоява, че иска само гаранции за сигурността си и за неразширяването на НАТО около нейните граници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай