Макрон с радикални предложения за мигрантите и Балканите

Френският президент иска реформа на Шенгенското пространство

Макрон с радикални предложения за мигрантите и Балканите | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че иска Европа, която знае как да защитава границите си от мигрантски кризи, и отбеляза, че това ще се случи с реформа на Шенгенското пространство, предаде Франс прес.

Макрон говори на пресконференция, на която представи приоритетите на френското председателство на Европейския съюз догодина. "Да защитаваме границите си е необходимо условие за гарантирането на сигурността на европейците, за справяне с предизвикателствата на миграцията и за избягване на драмите, които вече преживяхме", изтъкна френският лидер. Той заяви, че страната му ще предложи поредица от редовни срещи на министрите на страните от ЕС, на които да бъдат обсъдени промени в Шенгенския механизъм. За да избегнем злоупотреба с правото на убежище, ще инициираме реформа на Шенгенското пространство, категоричен бе френският президент.

Друг приоритет на Франция по време на председателството ще бъде дефинирането на "европейски стратегически суверенитет". "Тази идея, която изглеждаше немислима преди четири години, позволява да заявим, че ние като европейци, независимо от това дали сме членове на НАТО или не , имаме общи заплахи и общи цели", изтъкна френският лидер.

Макрон призова  Европейският съюз отново да се ангажира със Западните Балкани, като се вземат предвид новите прояви на напрежение в региона и намесата на регионални сили, които имат за цел да дестабилизират Европа. "В този регион днес има нови прояви на напрежение. Историята му, която понякога е трагична, е напът да се повтори. Ние имаме особена отговорност към Западните Балкани", каза още френският лидер в Елисейския дворец.

Макрон оповести също, че на 17 и 18 февруари в Брюксел ще бъде проведена среща на върха между Европейския съюз и Африканския съюз, на която да бъдат сериозно реформирани отношенията между двете организации.Европейският съюз трябва да играе по-сериозна роля в региона на Сахел, каза още Макрон.Френският лидер изтъкна, че иска да превърне в обща европейска инициатива борбата на Франция срещу джихадистите в този регион и гарантирането на сигурността му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай