Макрон с исторически ход срещу Русия

Договорихме се за нов пакет от санкции, разкри френският президент

Макрон с исторически ход срещу Русия | StandartNews.com

ЕС ще намали износа на петрол от Русия с 92% до края на годината, заяви френският президент Еманюел Макрон. "Договорихме се за нов пакет от санкции... Те трябва да ни помогнат да намалим използването на руски петрол с 92% до края на годината... Този нов пакет от санкции срещу Русия е исторически. Решихме да се отървем от зависимостта си от руския петрол възможно най-скоро", заяви Макрон на пресконференция след срещата на върха на ЕС в Брюксел на 30-31 май.

Понастоящем съоръженията за съхранение на газ в ЕС са запълнени на 41%, което е с 5% повече в сравнение със същия период на миналата година, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Ръководителят на Европейската комисия добави също, че стремежът на ЕС да диверсифицира енергийните си доставчици вече е довел до удвояване на доставките на неруски втечнен природен газ за ЕС през първото тримесечие на 2022 г. 

Шестият пакет от санкции срещу Русия засяга 80 руски бизнесмени и 3 телевизионни канала, чиито имена ще бъдат обявени след окончателното одобрение на санкциите, заяви френският президент.

"Шестият пакет от санкции на ЕС срещу Русия е много важен, той ще позволи първата руска банка Сбербанк да бъде изключена от системата SWIFT и за първи път да се наложи петролно ембарго", добави той на пресконференция след срещата на върха на ЕС, която се проведе в Брюксел на 30-31 май.

От своя страна италианският министър-председател Марио Драги заяви, че антируските ограничения ще останат в сила "много, много, много дълго време" и че "търговските канали ще се променят за много години, ако не и завинаги".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пък заяви, че официалното одобрение вероятно ще се състои в сряда или четвъртък. Ръководителят на Евросъветa е убеден, че на срещата на върха на ЕС ще бъде намерен компромис по шестия пакет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай