Макрон отива в Алжир. Ето за какво ще преговаря

Целта е укрепване на френско-алжирското сътрудничество

Макрон отива в Алжир. Ето за какво ще преговаря | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон ще посети Алжир следващата седмица в опит да подобри обтегнатите връзки между Париж и Алжир, се казва в изявление на френското президентство в събота. „Това пътуване ще допринесе за задълбочаване на двустранните отношения, гледащи към бъдещето. За укрепване на френско-алжирското сътрудничество в лицето на регионалните предизвикателства и за продължаване на работата по справяне с миналото“, каза френското президентство след разговор между Макрон и алжирския президент Абделмаджид Тебун. Макрон ще бъде в Алжир от четвъртък до събота следващата седмица.

Френско-алжирските връзки достигнаха дъно в края на миналата година, след като според съобщенията Макрон се усъмни дали Алжир е съществувал като нация преди френската инвазия и обвини неговата „политическо-военна система“ в пренаписване на историята и разпалване на „омраза към Франция“. В отговор Алжир оттегли посланика си, но двете страни изглежда са подобрили отношенията си оттогава.

Северноафриканската държава спечели своята независимост от Франция след изтощителна 8-годишна война, която приключи с подписването през март 1962 г. на Евианските споразумения. На 5 юли същата година, дни след като 99,72% гласуваха за независимост на референдум, Алжир най-накрая се освободи от колониалното управление. Но спомените за 132-годишната окупация продължават да преследват връзките му с Франция.

Източник: Нова телевизия 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай