Макрон направи революция. Ето какво ще получават без пари младите

Целта е превенция, обяви президентът

Макрон направи революция. Ето какво ще получават без пари младите | StandartNews.com

От 1 януари 2023 г. младите мъже на възраст 18-25 години във Франция ще получават безплатно презервативи от аптеките, обяви президентът Еманюел Макрон, предадоха световните агенции. Решението се взима на фона на нарастването на предавани по полов път заболявания в страната. 

"Това е една малка революция с цел превенция", заяви Макрон, обявявайки мярката.

От 2018 г. като част от мерките за борба със СПИН и с предаваните по полов път болести парите похарчени за презервативи се възстановяваха от здравното осигуряване, ако средствата за превенция са били закупени по предписание на лекар. Но едва 21 процента от непълнолетните и 29 процента от младежите между 18 и 24 години знаеха за тази мярка. Същевременно се отчита нарастване на случаите на заболявания при младите, предавани по полов път.

Сред другите мерки за превенция Макрон посочи и ваксинацията при тийнейджърите срещу инфекции, дължащи се на папиломавирус, свързани с появата и на някои видове рак, като този на матката. 

Бюджета на здравното осигуряване, приет миналата седмица от френския парламент, освен това предвижда безплатно отпускане на спешни противозачатъчни средства за всички жени, без да е нужно медицинско предписание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай