Макрон хукна към Париж! Там става лошо

Френският президент ще опита да овладее положението

Макрон хукна към Париж! Там става лошо | StandartNews.com

Напрежението във френската столица Париж започна да ескалира сериозно.

Почти 700 души са арестувани при сблъсъци между протестиращи и полицаи. Заради безредиците френският президент Еманюел Макрон отпътува по-рано от срещата на върха в Брюксел, предаде БНТ.

Полицаят, който уби 17-годишното момче, се извини на семейството му и заяви, че съжалява. Срещу него беше повдигнато предварително обвинение за предумишлено убийство.

За да бъде предотвратено насилието, в Париж действа полицейски час. От 21.00 часа снощи до 6.00 часа сутринта не се движеше градски транспорт. Мярката е в сила до 3 юли, но засега не дава големи резултати.

В парижкото предградие Клиши-су-Боа беше подпален входа на кметството. Пожар е избухнал в строящ се за Олимпиадата басейн.

40 000 полицаи са мобилизирани в цяла Франция, за да овладеят гнева на французите. През нощта обаче сблъсъци имаше в различни градове.

В Нант кола се е врязала в супермаркет. В Марсилия магазини и кафенета се превърнаха в мишени на протестиращите. Сблъсъци е имало също в Лил, Лион, Тулуза.

"През 2017 г. правната рамка беше променена, разширявайки условията, при които полицейските служители могат да стрелят. Преди те имаха право да използват оръжие само при самоотбрана. Но новото законодателство дава право те да стрелят по движещо се превозно средство, ако съществува заплаха за трети лица или за полицейския служител", заяви Жак дьо Мейлард, директор на Център за социологически изследвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай