Макрон гаси пожари в победната си реч

Петков и Радев поздравиха преизбрания президент на Франция

Макрон гаси пожари в победната си реч | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон спечели втория тур на вота срещу Марин Льо Пен с близо 17% преднина и така си осигури втори петгодишен мандат.

Той събра 58,8% от подкрепата на избирателите, а опонентката му получи 41,2% от вота на френските избиратели, според данните от екзитпола.Съперничката му призна поражението си, но го оцени като победа от гледна точка на резултата.Хиляди очакваха новия стар президент на Марсово поле пред Айфеловата кула, където той обеща да произнесе победната си реч. Първоначалните резултати го завариха в Елисейския дворец, откъдето Макрон с кортеж се отправи към Марсово поле.

Множеството посрещна Макрон с възгласи и под звуците на "Марсилезата". Хората развяваха френското знаме часове преди пристигането на президента и празнуваха с музика и диджей на живо победата му в очакване на появата му.

Видимо развълнуван, придружаван от съпругата си, Макрон приемаше поздрави и се здрависваше с хората. Първите му думи на трибуната пред осветената Айфелова кула бяха на благодарност - към сподвижниците от екипа му, доброволците в кампанията му и хората, които са гласували за него.В победното си слово Макрон се обяви за една по-силна Европа и за Франция на иновациите, екологията и равенството между половете.

"Благодаря на всички французи, които гласуваха доверието си на нашия проект за по-независима Франция и за по-силна Европа", заяви в словото си френският президент.

Той призна, че е наясно, че много френски патриоти са избрали него, не защото споделят идеите му, а за да възпрат крайната десница, като визира Марин льо Пен.

"Зная, че някои гласуваха за мен не заради идеите ми, а за да спрат крайната десница. Искам да им благодаря", каза Макрон. Речта му бе прекъсвана неколкократно от скандирания "Макрон президент!"

Макрон обаче опита да уталожи страстите, насочени срещу опонентката му, и с жест спря симпатизантите си, когато започнаха да освиркват Льо Пен.

Президентът на Франция се обърна към гласувалите за представителката на десницата и заяви, че от този момент не е кандидат на единия лагер, а е президент на всички.Той каза, че проблемите, които са накарали тези хора да гласуват за крайнодясната лидерка, трябва да намерят отговор и това ще е негова отговорност - да даде такъв през следващите пет години.

След като обеща да бъде президент на всички французи, Макрон, също като Льо Пен, завърши речта си с възгласа: "Да живее републиката! Да живее Франция!"

Към него на трибуната се присъедини съпругата му Бриджит, не по-малко развълнувана и с насълзени очи. Бриджит Макрон повтаряше само тихо "мерси" към аплодиращите ги хора. Двамата изслушаха на сцената поредно изпълнение на "Марсилезата", този път акапелно, а множеството също запя химна.

Макрон вече получи поздравите на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, на британския премиер Борис Джонсън и на много други европейски лидери.

Германският канцлер Олаф Шолц приветства преизбирането на френския президент Еманюел Макрон за втори мандат като знак, че избирателите му са изразили привързаност към Европа.

"Моите приветствия и поздравления, драги президент Еманюел Макрон", написа в Туитър Шолц и добави: "Вашите избиратели изразиха днес силна привързаност към Европа. Щастлив съм, че ще продължим нашето добро сътрудничество".

Канадският президент Джъстин Трюдо поздрави също Макрон с победата и каза, че "очаква с нетърпение да работят заедно", посочва Франс прес."Поздравления за Еманюел Макрон. Очаквам с нетърпение да работим заедно по важните за канадците и французите цели - защитата на демокрацията, борбата с климатичните промени и икономическото укрепване на средната класа", написа Трюдо в туит, съпроводен със снимка на двамата лидери.

Испанският премиер Педро Санчес каза, че с преизбирането на Макрон "печели демокрацията, печели Европа".Гражданите избраха Франция, отдадена на свободния, силен и справедлив Европейски съюз", написа в Туитър Санчес.

Поздрав към Макрон изпратиха и българският премиер Кирил Петков, и президентът Румен Радев. 

В поздравителния си адрес Румен Радев посочва, че изборната победа е красноречиво доказателство за държавническите качества на Еманюел Макрон в момент, когато Европа и светът са изправени пред нови предизвикателства.

В Twitter българският министър-председател написа, че се надява двамата да продължат работа заедно в една по-обединена и по-силна Европа.

Въпреки че ще бъде първият френски президент, преизбран от 20 години насам, разликата между Макрон и крайнодясната му конкурентка се е скъсила за пет години.Значителният брой въздържали се, около 27%, показва, че избирателите, несъгласни с двата проекта, не са склонни към компромиси и предстоящите парламентарни избори далеч няма да излъчат съкрушителното мнозинство, с което разполагаше Макрон досега.

Париж окървавен след победата на Макрон

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай