Македонците отмъкнаха български възрожденец, обявиха го за светец

В съобщението за акта на Църквата Пейчинович е представен като "македонски просветител"

Македонците отмъкнаха български възрожденец, обявиха го за светец | StandartNews.com

Като кощунство, абсолютно нарушение на Двустранния протокол между България и РСМ, и безпрецедентно присвояване на история, определи пред БГНЕС историкът проф. д-р Пламен Павлов новината, че Македонската православна църква канонизира като македонец големия български възрожденец Кирил Пейчинович.

В съобщението за акта на Църквата Пейчинович е представен като "македонски просветител".

"Македонската православна църква отдавна обмисля канонизирането на Пейчинович. Това не е нещо необичайно. РСМ по същия начин се отнася към Гоце Делчев, към Даме Груев, към Цар Самуил, и цяла плеяда наши общи национални герои. В случая с Кирил Пейчинович, а и с Йоаким Кърчовски - тъй като те и за него се подготвят да канонизират - с тези наши ранни възрожденци се случва абсолютно същото неуважение към историята, клонящо към чисто безочие. Тези хора имат българско самосъзнание - Кирил Пейчинович казва, че “пише на неговия мил и простейши болгарски език” - той навсякъде се явява като българин, и би било нелепо да се твърди нещо друго", възмути се проф. Павлов.

Той даде пример с експедиция на историка проф. Николай Овчаров в Македония, който намира и още допълнителни доказателства за българското самосъзнание на Кирил Пейчинович и неговите последователи.

Канонизирането на Пейчинович днес е чиста кражба на история, категоричен е професорът: "Става дума за нещо, което е изключително неприятно: то е кражба на история, то е кощунствено отношение към самите личности, които са обект на канонизация".

Тук огромна вина има и Българската Православна Църква, смята историкът. "Вината на нашата Църква е огромна. БПЦ е призовавана и от мен, и от други хора, да канонизира подобни личности. За съжаление, братя Миладинови също ще бъдат канонизирани от Македонската църква - дано да съм лош пророк, но няма да се изненадам, ако в Северна Македония се пристъпи към канонизация и на двамата братя - мъченици. Очевидно няма никакви пречки в това кощунствено, безобразно отношение към историята ни", коментира проф. Павлов.

Това е осъдителен акт! Когато става дума за християнски ценности, не казва ли точно християнството "Не кради" и "Не лъжи", пита историкът. "Това са основни Божи заповеди. Навремето в техни учебници за духовното образование по същия начин премахнаха думата "български", и го замениха с "македонски". Трябва да се сложи край на това нещо, на това безобразно отношение към паметта на тези хора. Интересно Кирил Пейчинович как би се почувствал, ако някой му каже, че не е българин; но и дори че е антибългарин", попита професорът. И окачестви действията на Македонската църква като нарушение на двустранното споразумение между България и РСМ.

Трябва да има реакция от страна на БПЦ, и от страна на българската интелигенция, смята проф. Павлов. "Това е нарушение и на Договора за добросъседство и приятелство - независимо от всички лицемерни уверения от Скопие; и към техните задължения и поети ангажименти към ЕС. Ние виждаме как тази антибългарска риторика след отпадането на ветото на България над РСМ вместо да отслабва, започва да става все по-силна", коментира историкът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай