Македонският премиер каза какво възпрепятства диалога с България

По думите му това, което е било договорено на съвместното заседание в София, вече се изпълнява

Македонският премиер каза какво възпрепятства диалога с България | StandartNews.com

"И аз, и председателят на българското правителство, и членовете на правителството бяхме водени от това да отворим диалог, който ще върне позитивната атмосфера, но ние осъзнавахме, че веднага ще се появят ретроградни сили, които ще гледат да възпрепятстват този процес. Тези сили, които ги има и в едната, и в другата държава, основават на този проблем своето политическо съществуване. Тъй като, ако не съществува проблемът, те не могат да съществуват като политическа парадигма, това сме го имали в миналото", заяви премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в интервю за Алсат, като добави, че още със започването на разговорите са били отворени теми и предприети провокации с цел да не се стигне до решение.

По думите му комуникацията с Република България в определен период бе сведена до комуникация между пропагандисти, които създаваха обществено мнение, доминиращо в медиите, което градеше недоверие между държавите, но и между гражданите на двете страни, заяви снощи премиерът.

След формирането на двете правителства в Северна Македония и в България и след посещението на българския премиер Кирил Петков в Скопие бе договорено да се отвори нова страница в разговорите, заяви Ковачевски.

Според премиера на Северна Македония мнозинството от гражданите и в двете държави искат да бъде намерено решение, тъй като, както той каза, Република Северна Македония заслужава дата за преговори с ЕС.

Той добави, че има различни въпроси, които трябва да бъдат решени между двете държави, за да бъде разрешен спорът.

Ще видим какво е приемливо за двете страни, това решение, което ще бъде приемливо за двете страни, ще бъде споделено с институциите на двете държави и с онези, които трябва да взимат решения, решението трябва да се базира на европейските ценности и на уважаване на гражданите на двете държави и уважаване на достойнството, изтъкна премиерът Ковачевски.

Според него съществува възможност двата процеса - интеграцията на Северна Македония и преговорите да се водят успоредно.

"Аз искрено се надявам, че те могат да вървят успоредно, но това зависи от договора, който ще бъде постигнат, ако бъде постигнат. Аз съм за бързо решение, ние трябва да започнем по-бързо преговорите, но не съм за прибързани решения", каза Ковачевски.

По думите му това, което е било договорено на съвместното заседание в София, вече се изпълнява.

Той подчерта, че с България изобщо не се водят разговори по основните въпроси, които засягат македонския народ.

Това означава, че езикът на държавата и идентичността по всички основи на македонския народ изобщо не са предмет на разговори с Република България, каза Ковачевски, добавяйки, че когато става въпрос за включване на други общности в рамките на Конституцията, това е процес, който самите общности, които живеят в тази държава, могат да поискат, каза Ковачевски.

Това, според него, става въз основа на конституционни промени и е процес, който продължава по-дълго, в който са включени много институции, включително и правителството, и парламента, и държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай