Събота,

Лукашенко се закани да спре газа към Европа

От: Агенция Стандарт -
Лукашенко се закани да спре газа към Европа
A
A
A

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши ЕС, че ако разшири санкциите си срещу страната, ще спре транзита на газ за съюза, който тече по тръбопровода Ямал-Европа. Предупреждението на държавния глава бе отправено по време на съвещание с правителството.

„Ние отопляваме Европа, а те ни заплашват, че ще затворят границата. А ако ние спрем газа към тях? Ето защо бих препоръчал на ръководството на Полша, на литовците и на другите празноглавци да мислят, преди да говорят”, цитира думите му агенция БелТА, пише "Дарик".

"Газът не може да премине през Украйна, през Прибалтика няма път. Ако затворим за поляците и, например, за германците, какво ще се случи? Защитавайки своя суверенитет и независимост, ние не трябва да се спираме пред нищо”, каза Лукашенко, коментирайки плановете на Варшава да затвори полско-беларуската граница.

Той подчерта, че това все пак е тяхна работа и ако желаят, могат да го направят. В тази връзка разпореди на министерството на външните работи „да предупреди всички в Европа, ако ни въведат допълнителни санкции, които са неприемливи за нас, ние трябва да отговорим”, каза още президентът на Беларус.

В отговор Европейският съюз отхвърли заплахите на Лукашенко и подчерта, че няма да позволи да бъде сплашван.

„Относно доставката на газ трябва да използваме максимално нашите отношения с държавите-доставчици: страните от Африка, Норвегия, Русия. Ние няма да позволим Лукашенко да ни сплашва”, заяви днес европейският комисар по енергетика Паоло Джентилони.

Той потвърди, че въпросите за сигурността на доставките на газ в държавите от ЕС ще бъде включен в отбранителната концепция на Европейския съюз „Стратегически компас ЕС”, която трябва да бъде одобрена следващата година.

Европейският съюз обсъжда възможността за приемане но нов, пети пакет санкции срещу Беларус, който може да включва както лични ограничителни мерки срещу високопоставени служители, така и мерки от икономически характер.

Най-вероятно темата за санкциите ще бъде основна по време на срещата на външните министри на ЕС в Брюксел на 15 ноември. Тя доби актуалност във връзка с опитите на Минск да дестабилизира ситуацията в Европа, организирайки превозването до неговите външни граници на хиляди мигранти от Близкия Изток и Афганистан, които искат да попаднат в ЕС.

Държавите от Евросъюза определиха това като „хибридна атака”, която се обърна срещу страдащите хора, които заради действията на Лукашенко изпаднаха в безизходица на границата с Полша, Латвия и Литва.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички